OZBILJNI KUPCI

Poljaci jako zagrizli za Croatia osiguranje

13.05.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Najveći poljski osiguravatelj PZU na brifingu za novinare u zagrebačkom hotelu Esplanade ponovno je iskazao svoj snažan interes za privatizacijom Croatia osiguranja. 'Doista smo jako zainteresirani za investiciju u Croatia osiguranje i vjerujemo da bismo upravo mi bili savršen partner za takvo ulaganje', kazao je predsjednik Uprave PZU-a Andrzej Klesyk

Također je naglasio da prihvaćaju sva pravila koja hrvatska Vlada odredi kao uvjete za privatizaciju. Klesyk smatra da hrvatska Vlada treba pažljivo odlučiti kome će prodati Croatia osiguranje jer će prodaja odrediti budućnost sektora i to hoće li se odlučivati iznutra, što oni nude u snažnoj suradnji s pozitivno raspoloženom vlašću, ili daleko izvana, u kompaniji koja će promijeniti sve, i logo i ime. Iz PZU-a naglašavaju da novac nije problem jer je prošle godine grupacija poslovala s milijardom eura dobiti. Glavni konkurenti za kupnju Croatia osiguranja, prema medijskim najavama, mogao bi im biti rovinjski Adris, kompanija koja je za sada jedina iskazala neslužbeni interes, ako ne računamo Triglav koji bi se i sam uskoro trebao naći 'na bubnju'.

Sama činjenica da su svi najvažniji ljudi PZU-a došli u Zagreb, u pratnji predsjednika Bronislawa Komorowskog koji se u Zagrebu nalazi u službenom posjetu, potkrepljuje njihove snažne želje za ulaskom na hrvatsko tržište. 'Mnogo je sličnosti između Hrvatske i Poljske, a posebno se to odnosi na penetraciju osiguravajućih proizvoda. Hrvatska je rastuće tržište na kojem još uvijek ima mnogo prostora da se dosegne razina Europske unije', kazao je Klesyk.

PZU je zainteresiran za investiranje i ako Vlada ponudi na prodaju manje od 51 posto dionica, ali naravno da bi s vremenom voljeli otkupiti većinski paket. Zainteresirani su, naglasio je predsjednik Uprave, i za to da hrvatska Vlada ostane značajan partner jer je riječ o nečemu što je iznimno važno za financijsku sigurnost Hrvatske. Nije želio komentirati kolika bi bila vrijednost transakcije.

Imaju slobodnog novca za investiranje, ali je problem u tome što se nitko ne želi povući iz srednje i istočne Europe u kojoj su privatizacijski procesi završeni prije mnogo godina i igre vode multinacionalne kompanije koje imaju sjedišta zapadno od rijeke Labe, kako ih pod zajednički nazivnik svrstava Klesyk. Dodao je kako strahuju da će se uvući u privatizacijsku trakavicu poput one mađarskog MOL-a, koji je ušao u hrvatsku naftnu kompaniju Inu, jer su i oni sami imali sukob s nizozemskim osiguravateljem Eurocom koji je svojedobno ušao u tu tvrtku.

Ako Poljaci ne uspiju kupiti CO, neće biti njihovih drugih akvizicija u našoj zemlji. PZU preko Hrvatske planira ući u ekspanziju u regiji. Također, zainteresiran je za sva velika osiguranja na jugoistoku Europe, pa tako eventualno i za slovensko Triglav osiguranje, ali je Klesyk pomalo sarkastično primijetio da slovenske vlasti već godinu i pol govore o njegovoj privatizaciji pa ne zna koliko će im još trebati za odluku. 'Naravno, tko kupi Croatia osiguranje, bit će zainteresiran i za Triglav. To ima smisla i nakon toga gledat će prema jugu', zaključio je Klesyk.