po uzoru na kanadu

Francuska policija suzavcem na 'slobodare': Uhićeno 14 osoba, oduzeti čekići, noževi...

12.02.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Francuska policija suzavcem je odgovorila sudionicima "Konvoja slobode" na aveniji Champs-Elysees i drugim trgovima u Parizu gdje prosvjeduju protiv ograničenja u pandemiji, ali i socijalne politike

Neka vozila s prosvjednicima uspjela su probiti policijske kontrolne točke u središtu Pariza i poremetiti promet oko Slavoluka pobjede.

Inspirirani kanadskim prosvjedima nazvanima "Konvoj slobode", vozači iz brojnih gradova diljem Francuske pokušavaju prkositi policijskoj naredbi da ne ulaze u grad.

Policija se koristila suzavcem kod Slavoluka pobjede, ali i na drugim mjestima u prijestolnici kako bi rastjerala prosvjednike koji se protiv cijepljenju i obveznim covid potvrdama za pristup javnim mjestima.

Uhićeno je 14 osoba, ispisano 337 prijava do ranog poslijepodneva i zaustavljeno 500 vozila tijekom jutra koja su pokušavala ući u Pariz, objavila je policija.

U međuvremenu je između 2000 do 3000 ljudi, a među njima je bilo i prosvjednika iz pokreta "Žuti prsluci" marširalo u zasebno, u prosvjedu koji je odobren, protiv ograničenja u pandemiji covid-19, ali i protiv pada životnog standarda i rasta inflacije.

Samo dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora i s vladom koja očajnički želi izbjeći scene nasilja i velike demonstracije kakve su održavali "žuti prsluci" 2018. godine, predsjednik Emanuel Macron je u petak rekao da razumije "umor" povezan s pandemijom covida-19.

  • +9
Konvoj slobode u Parizu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

"Taj umor također dovodi do bijesa. Razumijem ga i poštujem. Ali pozivam na najveću smirenost", rekao je za novine Ouest-France.

U odvojenoj akciji na jugu Pariza policija je privela pet osoba koje su posjedovale oružje poput čekića, noževa, praćaka i plinskih maski. 

Gotovo 7200 policajaca mobilizirano je kako bi spriječili bilo kakvu blokadu glavnog grada.

Tisuće protivnika epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv pandemije covida-19 utaborile su se od petka navečer u predgrađima Pariza nakon što su stigli u konvojima iz cijele Francuske.

Prosvjedi protiv obveznih covid potvrda za ulazak na javna mjesta nisu novost jer su u Parizu i drugim gradovima Francuske mjesecima održavane demonstracije protiv takvih ograničenja.

Pokret Žutih prsluka s početka Macronova mandata izbio je zbog najave rasta cijene goriva i prerastao u socijalni bunt s najgorim oblicima uličnog nasilja u zadnjih nekoliko desetljeća u Francuskoj.