7,4 BILIJUNA DOLARA

Pola BDP Amerike ide za pomoć financijašima

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 19:41
  • Objavljeno 25.11.2008 u 09:00
Ben Bernanke

Ben Bernanke

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Američka vlada spremna je posrnulom financijskom sustavu pomoći sa 7,4 tisuće milijardi američkih dolara poreznog novca, odnosno polovicom vrijednosti cjelokupnog BDP iz prošle godine

Zahtjev fondova za pomoć bez presedana uključuje već dogovoren iznos od 2,8 milijardi dolara pomoći financijskim institucijama. Najava donošenja novog plana učinila je više nego skromnim prethodni plan spašavanja vrijedan 700 milijardi dolara (TARP), koji je u trenutku kongresnog izglasavanja u listopadu upravo svojom veličinom izazvao polemike republikanaca i demokrata, prenosi Poslovni dnevnik.

Dva mjeseca poslije postalo je očito kako je problem složeniji i zahtijeva kudikamo veća sredstva, a enormnim povećanjem i polemike su postale veće. Kada je Kongres početkom listopada izglasao TARP, u zakonu je upozorio Bena S. Bernankea, predsjednika Feda, te ministra financija Henryja Paulsona na nužnost apsolutne transparentnosti i nadzora nad tako golemoj količini novca.

Sada kada su regulatori najavili puno veći iznos, odbijajući imenovati korisnike zajmova iz budućeg fonda kao i čime će te iste kompanije jamčiti povrat, neki članovi Kongresa žele obuzdati Fed.

'Svejedno je jesu li u pitanju zajmovi ili puko trošenje novca, riječ je o poreznom novcu koji ćemo baciti kroz prozor i o čijem trošenju ne znamo baš ništa', kazao je republikanski predstavnik u Kongresu Scott Garrett koji je i član kongresnog Odbora za financije. Naglasio je kako je nužno donijeti neka ograničenja.

Bloomberg je na temelju analiza Fedovih podataka Federalne agencije za osiguranje depozita, i riznice (FDIC) te izjava ekonomista, sveučilišnih profesora i regulatornih službenika došao do zaključka kamo će novac otići. Oko 2,4 tisuće milijardi dolara rezervirano je za otkup kratkoročnih vrijednosnih papira koje su tvrtke izdale za isplatu duga, a 1,4 tisuće milijardi dolara potrošit će na osiguravanje međubankarskih zajmova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi