PODACI ZA SIJEČANJ

Pojačan pad industrijske proizvodnje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.03.2011 14:03
  • Objavljeno 01.03.2011 u 13:42
drvna industrija 3

drvna industrija 3

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju ove godine pala u odnosu na prosinac prošle godine za 1,2 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju pad proizvodnje za 6,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Rezultati za siječanj znatno su lošiji od prognoza analitičara, koji su očekivali rast industrijske porizvodnje od jedan posto

Zavod je danas objavio i da je ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u siječnju ove godine bio manji za 2,3 posto u usporedbi s prosincem lani, a na godišnjoj je razini broj zaposlenih u industriji pao za 5,2 posto.

Pala je i proizvodnost rada u industriji i to za 0,1 posto u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine.

Zalihe pak gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove u odnosu na kraj prosinca prošle godine bile su veće za 1,8 posto, a u usporedbi sa siječnjem prošle godine veće su za 4 posto.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o industrijskoj proizvodnji u siječnju ove godine pokazuju da je nastavljen pad proizvodnje na godišnjoj razini i to znatno snažniji nego u prosincu prošle godine kada je pad u odnosu na zadnji mjesec 2009. iznosio 0,7 posto. Navedena godišnja stopa pada najviša je od prosinca 2009. godine i potvrđuje nastavak negativnih trendova i stajalište da je oporavak inozemne potražnje prema hrvatskim proizvodima nedovoljan da bi pokrenuo pozitivne trendove u realnom sektoru.

U siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine pad industrijske proizvodnje zabilježen je u svim segmentima glavnih industrijskih grupacija, a najviše je pala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 20 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda na godišnjoj razini bilježi pad za 9,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 posto, energije za 3,1 posto, a kapitalnih proizvoda za 2 posto.

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zabilježen je pad za 0,7 posto, u rudarstvu i vađenju za 4,6 posto, a najviše je, za 6,9 posto, pala proizvodnja u najvažnijoj, prerađivačkoj industriji.

U okviru prerađivačke industrije nekoliko je djelatnosti koje bilježe izrazit pad proizvodnje na godišnjoj razini, a najviše je pala u ostaloj prerađivačkoj industriji, za čak 59,3 posto., te u proizvodnji električne opreme za 47,6 posto.

U proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, pod kojima statistika vodi i brodogradnju, proizvodnja je u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine bila manja za 29,9 posto, u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 26,5 posto, u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka za 23 posto, proizvodnji odjeće za 16,4 posto, tekstila za 15,5 posto, itd.

Tek je nekoliko djelatnosti u kojima je proizvodnja na godišnjoj razini porasla, primjerice u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 7,6 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 13,1 posto, a najviše je, za 69,7 posto, porasla proizvodnja strojeva i uređaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi