u kolovozu

Pogoršana ekonomska klima u Hrvatskoj

30.08.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvo pogoršalo se u kolovozu, odražavajući val pesimizma u uslužnom sektoru na vrhuncu turističke sezone i pojačanu neizvjesnost, pokazalo je u srijedu izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u kolovozu za 2,8 bodova u odnosnu na srpanj, na 102,4 boda, izvijestila je EK.

Najviše se pogoršalo raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u padu indeksa za 7,6 bodova.

Na vrhuncu turističke sezone menadžeri u uslužnom sektoru znatno lošije ocjenjuju poslovanje i potražnju u protekla tri mjeseca, a pesimistični su i u procjenama jesenske potražnje.

Raspoloženje je u kolovozu pogoršano i u industriji i u građevinskom sektoru, iskazano u padu indeksa za 3,1 odnosno 2,4 boda.

Naznake pesimizma pojačane su i među potrošačima, koji znatno lošije ocjenjuju svoje financije unatrag 12 mjeseci, a prognoziraju pogoršanje i u idućih godinu dana, predviđajući i rast nezaposlenosti.

Indeks raspoloženja potrošača u Hrvatskoj pao je u kolovozu za 1,3 boda u odnosu na srpanj. Poboljšanje je zabilježeno samo u maloprodaji, iskazano u rastu indeksa za 2,4 boda.

Menadžeri procjenjuju da će u idućim mjesecima blago zakočiti zapošljavanje, prema padu indeksa EEI za 0,6 bodova u odnosu na srpanj.

I potrošači i menadžeri ističu znatno veću neizvjesnost u idućim mjesecima, sudeći po rastu indeksa EUI za 6,1 bod, pokazuje izvješće EK.