TEŠKE OPTUŽBE

Pogledajte za koja se sve kaznena djela tereti Ivica Todorić

08.11.2018 u 12:02

Bionic
Reading

Desetak dana nakon odluke o izručenju Ivica Todorić stigao je u Zagreb. Nakon prespavane noći u Remetincu bivši vlasnik Agrokora trebao bi se naći pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda, suočen s optužbama za malverzacije kojima je svoju bivšu tvrtku oštetio za 1,6 milijardi kuna. Podsjećamo za što se sve tereti Todorić

U prvoj istrazi, pokrenutoj u listopadu prošle godine, Todorić je sa sinovima Antom i Ivanom te još 10 visokopozicioniranih menadžera Agrokora osumnjičen za više kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Glavna točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih izvještaja u posljednjih desetak godina. Sumnja se temelji na rezultatima revizije PwC-a, koja je utvrdila da je prikrivanjem troškova i dugovanja te precjenjivanjem dobiti Todorić protupravno isplaćivao dividendu.

Riječ je o ukupno 720 milijuna kuna, koliko je godinama isplaćivano Todoriću, odnosno njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV.

Todorić je osumnjičen i da je zlouporabio novac namijenjen provedbi inicijalne javne ponude dionica (IPO) za prikupljanje svježeg kapitala i izlistavanja Agrokora na Londonskoj burzi. Revizija je utvrdila da je oko dvije milijarde kuna namijenjenih za tu svrhu većinom iskorišteno za pokrivanje osobnih troškova.

Bivši vlasnik Agrokora tereti se i za izvlačenje novca iz koncerna za financiranje osobnih financijskih operacija. Tako je osumnjičen da je složenim financijskim transakcijama pronevjerio oko 650 milijuna kuna za otkup dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Pozajmicu u iznosu od 192 milijuna kuna, odobrenu njegovoj tvrtki Agrokor projekti, iskoristio je za plaćanje kamata po PIK (payment in kind) obveznicama, koje su izdane 2014. radi preuzimanja Mercatora. Todorić se formalno obvezao vratiti posuđeni novac iz budućih dividendi Agrokora. Međutim novac nije vratio, a pozajmice nije prikazao u bilanci, već ih je klasificirao kao gotovinu.

  • +12
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Sumnjiči se i za organiziranje prikrivenog financiranja koncerna kroz mjenično poslovanje kako bi prikrio stvarno stanje duga. Na taj način je lažno umanjeno zaduženje za 1,5 milijardi kuna.

Druga istraga pokrenuta je u prosincu prošle godine, a odnosi se na nezakonite zajmove koje je tijekom 2016. godine investicijski fond Nexus Private Equity preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

U dosadašnjem postupku tužiteljstvo je ispitalo 16 od 17 svjedoka, a do posljednjega ne može doći jer on živi u Nizozemskoj i tamošnji je državljanin.

Još uvijek je u tijeku opsežno financijsko-revizijsko vještačenje koje provodi revizorska kuća KPMG, a koje bi trebalo biti dovršeno do kraja godine.

Todorić će suđenje vjerojatno čekati na slobodi s obzirom na to da više nema opasnosti od utjecaja na svjedoke.