JUTRO POSLIJE

Odvjetnik Krsnik: Todorića mogu osuditi jedino ako je iz tvrtke izvlačio novac na privatni račun. O tome podataka - nema

08.11.2018 u 09:41

Bionic
Reading

Izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj bila je tema radijske emisije 'U mreži Prvog'. Gostovali su bivši državni odvjetnik Berislav Živković, odvjetnik Krešimir Krsnik i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci. Nakon godinu dana londonske slobode Todorić je izručen Hrvatskoj. Živković kaže da ga sada čeka davanje iskaza, a pretpostavlja se da će se aktivno braniti

'Slijedi odluka o produljenju ili ukidanju istražnog zatvora. Ako je preostao samo još jedan svjedok, znači da osnova za pritvorski zatvor više ne postoji', dodao je. Pojasnio je kako je sada pitanje hoće li DORH zatražiti istražni zatvor po osnovi bijega, a tu se razilaze mišljenja pravne struke. Kazao je kako je žalba već uložena, a o njoj će se odlučivati sljedećih dana te u roku od tri dana Vijeće Županijskog suda mora o tome odlučiti.

'Istraga može trajati najviše godinu i pol, a sada je važan završetak vještačenja, što može dosta dugo trajati', dodao je. Rekao je da nakon toga DORH odlučuje o tome hoće li podizati optužnicu, a to ne mora biti izvjesno. Smatra da će doći do toga jer bi bilo neozbiljno da se vodi ovakva istraga, a da DORH na kraju odluči da tu nema ničega.

U usporedbi s izručenjem Ive Sanadera 2011., a riječ je o slučajevima koji izazivaju velik interes javnosti, Mihoci je rekao da se službenici pravosudne policije i zatvorsko osoblje s time nose sasvim normalno i uobičajeno - procedure su jasne i propisane, a radi se o vrlo profesionalnim kadrovima koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonskim propisima i nema propuštanja radnji koje su propisane, neovisno o kojoj osobi se radi.

Dodao je da svi imaju isti tretman i da ista pravila vrijede za sve. Krsnik je govorio o pravnom putu koji slijedi, a rekao je da je to uobičajena procedura propisana zakonom. Smatra da Todorić nije bio bjegunac, već da je izašao iz svoje zemlje kao slobodan čovjek i zatekla ga je tjeralica.

'U momentu kada je izašao iz Hrvatske on nije bio bjegunac. Nakon toga možemo diskutirati je li bjegunac ili ne, hoće li se vratiti ili ne, hoće li se predati organima progona ove zemlje ili ne. Osobno, da se zateknem bilo gdje u svijetu i da čujem da postoji nalog za provođenje istrage, ne bih se vratio u Hrvatsku. Baš i ne vjerujem puno hrvatskom pravosuđu niti vjerujem u sve ovo što se događa - mislim da je to jedno lijepo veliko kazalište koje se narodu hrvatskom prikazuje', dodao je.

  • +10
Todorić u Remetincu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Živković se složio s Krsnikom - u trenutku kada se Todorić nalazio u Londonu, on nije bio bjegunac, to je netko tko zna da ga se traži, skriva se i bježi. Postavlja se pitanje koje može biti dvojbeno - je li osoba u trenutku kada sazna da je za njome raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog dužna vratiti se ili reći da ju se izruči ako postoji zakonska osnova.

'Kazalište je počelo onoga dana kada su privatni ljudi u privatnom interesu donijeli zakon bez presedana koji se zove 'lex Agrokor' i onda sam gledao 'kazalište Dalić' s takvom dozom bahatosti da mi je bilo neugodno pred mojom djecom jer nisam vjerovao da živim u takvoj zemlji, i nije čudo da danas ne samo da umiremo, već više nitko ne želi živjeti u ovoj državi', rekao je Krsnik.

Govoreći o financijskom vještačenju, Živković kaže da može trajati onoliko koliko traju rokovi za dovršetak istrage, ne beskrajno, već maksimalno godinu dana uz odmak od šest mjeseci. 'Ti rokovi teku, navodno se već vještači. Pustimo sada to zašto strana firma vještači i jesu li u sukobu interesa. Netko u okviru DORH-a tko vodi istragu odlučio je tako, sve to može biti predmet preispitivanja i na Ustavnom sudu ili na Europskom sudu za ljudska prava - sve su to elementi koje će vjerojatno obrana koristiti tijekom postupka, ako ga uopće bude. Trenutno je to tako, financijska vještačenja su komplicirana, ona su opsežna. Ovakva vještačenja nismo imali i pitanje je hoćemo li imati u nekoj doglednoj budućnosti jer se radi o ogromnom ekonomskom, gospodarskom sustavu. U svakom predmetu gospodarskog kriminala ključno je financijsko vještačenje - iskazi svjedoka više-manje mogu ili ne moraju biti nešto što pridonosi odluci suda, ali financijsko vještačenje je ono što je ključno, na temelju njega se piše presuda', dodao je.

Krsnik je rekao da je Todorić privatnik i da je to bila privatna tvrtka, a DORH i organi progona mogu ga osuditi jedino ako je iz privatne tvrtke izvlačio novac i stavljao ga na privatni račun. Koliko je njemu poznato, to se do danas nije saznalo, nema podataka o tome i neće to dokazati, stoga Todorić to očito nije radio, a sve ostalo su priče za malu djecu.

  • +5
Vesna Todorić na izlasku iz zračne luke nije željela davati izjave Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'O nečem se drugom tu radi - on će se braniti na način koji će njemu najviše odgovarati, to je bila njegova tvrtka, imao je 40.000 zaposlenika. Brinu me paušalna razmišljanja u ovoj zemlji - država je intervenirala u Uljanik, a da se tako ponijela i prema Todoriću, danas ne bi bilo ove teme', smatra Krsnik.

Živković se složio s Krsnikom, vidi da je braniteljski tim najavio aktivnu obranu, imat će prilike odlučiti kako će postupiti. 'Može se davati okvirna obrana, pa se nadopunjavati. U gospodarskim predmetima, kada dođe do uhićenja i prvog ispitivanja, savjet je da se ne daje obrana dok se ne izvrši uvid u spis, a on se može vršiti tek kada osoba koju se ispituje bude ispitana. Tek onda se može saznati o čemu se točno radi, a kod ovakvih predmeta je vrlo bitno analizirati situaciju da bi se mogla postaviti obrana', dodao je.

Mihoci se osvrnuo na Todorićev gubitak slobode i činjenicu da je sinoć prvu noć proveo u Remetincu - kazao je da je teško suočiti se s gubitkom slobode, svatko to doživljava ponaosob. Dodao je da Todoriću u zatvoru neće ništa faliti, da mu neće pasti dlaka s glave i bit će mu omogućeno sve kao i drugim pritvorenicima. Problema vezano uz smještaj ne bi trebao imati - sve službe su mu na raspolaganju 24 sata, dodao je.