DODATNI PRIHODI

Pogledajte koliko umirovljenika u Hrvatskoj radi i čime se bave

30.06.2023 u 08:41

Bionic
Reading

Sve više umirovljenika radi u mirovini, a neki od njih rade i sezonske poslove kako bi si osigurali dodatne prihode. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, na dan 31. svibnja je na pola radnog vremena radilo ukupno 26.881 umirovljenika, što je čak 1.411 osoba više nego istog datuma prošlog mjeseca

Umirovljenici nekada nemaju izbora nego raditi dodatne poslove, dok neki rade jer žele i dalje nastaviti svoj radni odnos. Iz mjeseca u mjesec se njihov broj povećava, a to potvrđuju i najnovije statistike, piše Mirovina.hr.

S danom 31. svibnja, najviše umirovljenika je na pola radnog vremena radilo u trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala, njih čak 4.495. Drugo najtraženije zanimanje su poslovi u prerađivačkoj industriji u kojoj je u svibnju radilo 3.494 osobe, a odmah zatim je najviše umirovljenika radilo u područjima stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Što se tiče mjesta rada, najviše umirovljenika radi u Zagrebu, a popularne su i dvije županije na Jadranu, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, a i tu se bilježi porast u odnosu na prošli mjesec pa se možda radi i o sezonskom poslu. 

Prema samom zanimanju korisnika mirovina, najviše je njih iz uslužnih i trgovačkih zanimanja, a ima puno i stručnjaka i znanstvenika, kao i inženjera, tehničara i srodnih zanimanja. Poznato je i kako je broj umirovljenih djelatnih vojnih osoba (DVO) iznosio 2.207 osoba, a broj umirovljenih branitelja (ZOHBDR) iznosio je 1.394 umirovljenika, piše Mirovina.hr.