VELIKE RAZLIKE

Pogledajte koliki je BDP u vašoj županiji u odnosu na neke svjetske države

06.02.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Ekonomist Ivan Žilić objavio je na svom twitter profilu zanimljivi prikaz razvijenosti pojedinih hrvatskih regija. Za svaku hrvatsku županiju pronašao je državu koja ima najsličniju vrijednost BDP-a po glavi stanovnika

'Malo drugačiji prikaz regionalnih jednakosti - gledajući BDP po stanovniku, koju su međunarodni parnjaci naših županija, tj. za svaku od županija, koja država ima najsličniju vrijednost?', napisao je Žilić uz kartu Hrvatske na kojoj je svakoj županiji dodijelio državu sa usporedivim vrijednostima BDP-a.

'Podaci za županije su s DZS-a, a za ostale zemlje s World Bank Indicators, obje serije su iz 2019. i pretvorene u konstantne dolare iz 2015.', pojasnio je Žilić.

Prema podacima DZS-a hrvatski BDP po stanovniku u 2019. iznosio je 101.354 kune odnosno 13.671 euro. Najviši BDP po stanovniku imao je grad Zagreb (176.012 kuna ili 23.742 eura) što približno odgovara BDP-u per capita Slovenije, a najniži Virovitičko podravska županija (58.336 kuna ili 7.869 eura) što je najbliže BDP-u po stanovniku Libanona.

Zanimljivo je da su Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska županija po BDP-u najbliže Kini, a Dubrovačko-neretvanska županija najjužnijoj srednjoameričkoj državi Panami.

Međimurska i Zadarska županija imaju ekvivalent BDP-a po stanovniku Turske, a Požeško-slavonska i Brodsko-posavska najbliže su BDP-u Brazila.

Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija mogu se usporediti s Malezijom, a Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska s Libijom.