top 10 trgovaca

Pogledajte kako se s koronakrizom nose najveći trgovački lanci i čije blagajnice najlakše mogu otići na more

21.08.2021 u 18:07

Bionic
Reading

Vodeći trgovački lanci solidno se nose s koronakrizom. Prošle godine od deset najvećih samo je drogerijski lanac DM zabilježio pad prihoda. Veseli to što su svi osim Konzuma svojim djelatnicima povećali plaće. Pritom se najviše istaknuo Lidl rastom radničkih primanja za gotovo deset posto dok su plaće u Konzumu pale za 3,66 posto

Na listi top 10 trgovaca nije došlo do značajnijih promjena u poretku, ali nisu svi bili podjednako uspješni.

Vodeću poziciju zadržao je Konzum te je prošlu godinu završio s više od 10 milijardi kuna prihoda. U odnosu na 2019. rast je veći od 31 posto, ali treba uzeti u obzir to da je Konzum plus, zrcalna kompanija na koju je prebačeno poslovanje Konzuma u skladu s nagodbom vjerovnika bivšeg Agrokora, startao od travnja 2019. godine.

Njegov glavni takmac Lidl lani je povećao prihod za 3,24 posto, na šest milijardi kuna.

Golema je razlika u efikasnosti poslovanja između dva vodeća trgovačka lanca. Lidl je ostvario dobit prije oporezivanja od 344,7 milijuna kuna, a Konzum i dalje posluje s gubitkom zbog velikih financijskih troškova.

Koliko je Lidl efikasniji od Konzuma, svjedoče podaci o prihodu po zaposlenom. Dok u Konzumu na jednog zaposlenog dolazi nešto manje od milijun kuna prometa, Lidl okrene čak 2,5 milijuna kuna po zaposlenom.

Ogromna je razlika i u plaćama između Konzuma i Lidla. U 2019., prema podacima Fine, prosječna neto plaća u Konzumu iznosila je svega 4581 kunu, što je za 3,66 posto manje nego godinu prije. S druge strane prosječno primanje u Lidlu naraslo je za 9,75 posto, na respektabilnih 9276 kuna.

Treće mjesto u top 10 trgovaca drži austrijski Spar s rastom prihoda od 3,26 posto. Za razliku od glavnog konkurenta Lidla, Spar unatoč snažnom rastu prometa još uvijek ne posluje s profitom. U Sparu prosječna plaća iznosi 6035 kuna i lani je rasla za više od pet posto.

Trgovački lanac Plodine zadržao je četvrtu poziciju s 4,5 milijardi kuna prihoda. Tvrtka u vlasništvu Mile Ćurkovića zabilježila je također rast prometa od solidnih 3,4 posto. Ćurkovića sigurno raduje i snažan skok dobiti za čak 20,6 posto, na 198,5 milijuna kuna. Prosječna plaća u Plodinama iznosi 5592 kune.

Petoplasirani Kaufland lani je imao gotovo isti prihod kao i godinu prije, s time da je ispao iz zone pozitivnog poslovanja. Lidlova bratska tvrtka u vlasništvu njemačke grupacije Schwartz ostvarila je 3,9 milijardi kuna prihoda i gubitak od 5,6 milijuna kuna. I u Kauflandu su lani osjetno povećali plaće, tako da je sad njihov prosjek 7308 kuna.

Trgovine Tommy u vlasništvu splitskog poduzetnika Tomislava Mamića lani su također ostale na gotovo istom prometu kao godinu prije, s time da im je dobit pala za više od pola, na 54 milijuna kuna. Mamić svoje zaposlenike plaća bolje nego vodeći Konzum, ali ni približno kao Lidl i Kaufland. Prosječna mjesečna plaća u Tommyju iznosi 5855 kuna.

Donji dio liste top 10 trgovaca zauzeli su većinom maloprodajni lanci kojima prodaja prehrambenih proizvoda nije glavna djelatnost.

Najveći među njima je Pevex, vodeći trgovac proizvodima za izgradnju, opremanje i uređenje doma i vrta. Lanac koji se prije zvao Pevec iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Lani je povećao prihod za 5,9 posto (na 2,3 milijarde kuna), a dobit prije oporezivanja za čak 22,21 posto (na 241,4 milijuna kuna). U Pevexu su lani rasle i plaće za 3,2 posto, na 5751 kunu.

Osmo mjesto na listi drži lanac drogerija DM. Tržišni lider u tom segmentu lani je zabilježio pad prihoda za 1,1 posto (na 1,9 milijardi kuna), s time da mu je pala i dobit za 49,8 posto, na 50,8 milijuna kuna. Njegov glavni konkurent Müller imao je još lošiju godinu te je ispao iz najboljih 10. Mülleru je promet pao za 6,65 posto, na 1,6 milijardi kuna.

Ono po čemu je DM već godinama neprikosnoveno prvi među trgovačkim lancima su plaće. Usprkos padu prometa, zaposlenicima su primanja i lani rasla za 6,5 posto te je prosječna neto plaća iznosila čak 10.655 kuna, što je za 6074 kune više nego što primaju zaposlenici Konzuma.

Na devetom mjestu je Studenac, trgovački lanac koji je višestruko narastao nakon ulaska novog vlasnika (poljski fond Enterprise Investors) te pripajanja Istarskih supermarketa i zadarskog Sonika, dok se na desetu poziciju probio Tisak Plus, član Fortenova grupe.