Generali u miru

Gotovini biznis i dalje cvijeta, Čermak benzinske pumpe prodao Slovencima, a Norac je, čini se, izišao iz priče sa zaštitarima

04.08.2021 u 09:01

Bionic
Reading

Pandemijsku 2020. umirovljeni generali Ante Gotovina i Ivan Čermak gledajući s poslovne strane pamtit će po dobrome. Uzgoj i prodaja tuna Gotovini donose sve veće prihode, što prati i solidna zarada. Istina Čermakov maloprodajni lanac Crodux lani je imao snažan pad prometa i dobiti, ali uspio je Čermak tijekom godine dogovoriti prodaju biznisa slovenskom Petrolu za najmanje 200 milijuna eura. Njihov suborac Mirko Norac se pak čini se u tišini povukao iz zaštitarskog posla

Biznis s tunom s kojim se general Ante Gotovina bavi zadnjih osam godina nije osjetio koronakrizu. Njegova tvrtka Pelagos net farma i lani je nastavila s rastom prihoda i solidnom zaradom, a uz to je osjetno povećala broj radnika.

Ukupni promet je lani iznosio 94,4 milijuna kuna što je za čak 20,4 milijuna kuna više nego 2019. Gotovina je uz to ostvario čistu dobit od gotovo 7 milijuna kuna.

Pelagos uzgaja skupocjenu plavoperajnu tunu i pretežno je plasira u inozemstvo, i to uglavnom na japansko tržište.

Pelagros posjeduje uzgajalište u blizini Murtera, smješteno 11 nautičkih milja od logističkog sjedišta u Gaženici, koje ima kapacitet od 1500 tona u 12 uzgojnih jedinica.

Odmah poslije osnivanja pokrenut je snažan investicijski ciklus u kojem je uz pomoć kredita HBOR-a i sredstava iz fondova Europske unije kompanija nabavila vlastitu ribarsku flotu te izgradila suvremene hladnjače kapaciteta 2000 tona i pogon za preradu inćuna kapaciteta 1000 tona.

Prošle godine Pelagos je zaposlio 25 dodatnih djelatnika te se broj zaposlenih popeo na 131. Njihova prosječna plaća je oko 6000 kuna.

  • +10
Ante Gotovina i japanski bubnjari na fešti od tune Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Ivan Čermak je maloprodajni lanac Crodux prodao slovenskom Petrolu. Ugovor je potpisan početkom ove godine s tim da su pregovori sigurno trajali tijekom cijele 2020. Cijena transakcije nije objavljena, ali se u medijima špekuliralo kako je iznosila više od 200 milijuna eura.

Čermak je postao vlasnikom Croduxa 2013., kada je otkupio mrežu benzinskih pumpi od austrijskog OMV-a. Cijena te transakcije tada također nije bila objavljena, ali se u stručnim krugovima spekuliralo s iznosom između 110 i 120 milijuna eura, pa se može pretpostaviti da je Čermak iz naftnog biznisa izašao sa značajnim profitom.

Prije dvije godine Petrol je od Čermaka preuzeo i Croduxovo poslovanje s ukapljenim naftnim plinom, uključujući i veliki terminal u Svetom Križu Začretje.

Inače, Croduxov maloprodajni lanac je lani uslijed koronakrize imao snažan pad prihoda od čak 30 posto na 3,8 milijardi kuna dok je zarada s rekordnih 143 milijuna kuna, koliko je zabilježeno 2019., pala na lanjskih 90,7 milijuna kuna.

  • +13
Ivan Čermak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Čermakova tvrtka Crodux derivati dva nakon što je prodala lanac benzinskih pumpi Slovencima fokusirat će, najavio je umirovljeni general, na nove razvojne projekte i investicije, poput gradnje plinske termoelektrane u Slavonskom Brodu i ulaganja u zadarski Tankerkomerc, odnosno u marinu u središtu grada.

Crodux plin koji je trenutno druga po veličini Čermakova tvrta prošlu godinu je završila s 23,2 milijuna kuna prihoda i 1,5 milijuna kuna dobiti. U narednim godinama njezino poslovanje će biti puno veće jer je Crodux plin glavni opskrbljivač plinom rafinerije nafte ruskog Zarubežnjefta u Bosanskom Brodu.

Uz to Čermak je nedavno kupio u Zagreb restoran Šumski dvor i kino Central, koji su bili u vlasništvu Željka Keruma. Atraktivne nekretnine našle su se na bubnju nakon što je Kerumov biznis završio u stečaju. Čermaku je u planu otvoriti moderan restoran i vrhunski noćni klub.

  • +2
Mirko Norac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mirko Norac se tijekom prošle godine povukao iz vlasničke i upravljačke strukture zaštitarske tvrtke Noky Security.

Naime, prema podacima iz Sudskog registra on je u svibnju prestao biti prokurist dok njegov otac Ante Norac-Kevo više nije upisan kao vlasnik. Kao novi vlasnik vodi se Pero Dugandžić koji je do sad bio voditelj podružnice firme u Osijeku.

Norac je u siječnju 2016. osnovao zaštitarsku tvrtku koja je u pet godina postala jedna od najvećih u toj branši.

Tvrtka je lani uprihodila gotovo 30 milijuna kuna (pad od 17,6 posto u odnosu na 2019.) te je ostvarila dobit od 63.400 kuna. Prema podacima s poslovnih servisa Noky Security je prošlu godinu završila s 495 djelatnika.