omogućio hbor

Poduzetnicima Zagrebačke županije krediti s kamatnom stopom već od 0,3 posto

10.02.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Zagrebačka županija subvencionirat će poduzetnicima koji ulažu na njenom području kamatne stope u visini jednog postotnog boda za tri kreditna programa HBOR-a. Ukupni kreditni potencijal iznosi 30 milijuna kuna, a Županija će kamatu subvencionirati za cijelo vrijeme trajanja kredita.

Prihvatljivim korisnicima kredit može biti odobren izravno ili putem poslovnih banaka za financiranje ulaganja u osnovna sredstva te za financiranje obrtnih sredstava, uz uvjete definirane kreditnim programima HBOR-a i to „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“, „Investicije privatnog sektora“ i „Obrtna sredstva“. Tako će primjerice uz subvenciju kamatne stope koju će omogućiti Županija, poduzetnici svoja ulaganja moći financirati uz kamatnu stopu već od 0,3 posto.

U ime HBOR-a ugovor je potpisala rukovoditeljica Direkcije za razvoj Danijela Maršić Peica koja je istaknula da HBOR aktivno sudjeluje u poticanju utemeljenja i razvoja poduzetništva, povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta. „Investicijski krediti odobravaju se uz iznimno duge rokove otplate te uz kamatne stope koje su za veliki broj korisnika niže od 2 posto, a koje će dodatno biti snižene za 1 postotni bod zahvaljujući ovoj subvenciji. Danas potpisani ugovor nastavak je naše suradnje sa Zagrebačkom županijom i poduzetnicima na ovom području za koju vjerujemo da će se uspješno nastaviti i u budućnosti“, naglasila je Maršić Peica.

„Zahvaljujući iznimnim poslovnim rezultatima poduzetnika, Zagrebačka županija po nizu je gospodarskih pokazatelja u samom vrhu. Prema nedavno objavljenoj analizi FINA-e broj zaposlenih kod poduzetnika u Zagrebačkoj županiji od 2001. do 2018. godine porastao je za 106 posto tj. s 30 tisuća na preko 60 tisuća, što nas svrstava na prvo mjesto u državi. Navedeno ujedno prikazuje kontinuitet u poduzetništvu koje Zagrebačka županija svesrdno pomaže brojnim bespovratnim potporama i mjerama. Jedna od njih je i subvencija kamata na kredite kojom želimo dati novi vjetar u leđa našim postojećim poduzetnicima, kao i onima koji tek kreću u poduzetničke vode, posebice ženama i mladima“, izjavila je prilikom potpisivanja Ugovora zamjenica župana Nadica Žužak.

Ugovore o subvencioniranom kreditiranju HBOR je na isti dan potpisao i s Virovitičko – podravskom županijom, a ranije su slični ugovori potpisani s Gradom Prelogom te Istarskom i Osječko-baranjskom županijom.