tržište kapitala

Jadroplov osokoljen HBOR-om skače na burzi, CROBEX i drugi dan u zelenom

Jadroplov

Jadroplov

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Domaće tržište kapitala u petak je zaključilo blago u zelenom, što je drugi uzastopni dan rasta, ali nedovoljno da se izvuče iz minusa na tjednoj razini te pokrpa gubitke iz prve polovine tjedna. CROBEX je ojačao 0,18 posto, dok je uži indeks CROBEX10 bio u plusu zanemarivih 0,02 posto. Likvidnost se u redovnom trgovanju zadržala na blago povišenoj razini te je ukupno protrgovano 9,6 milijuna kuna, i to u odsustvu blok transakcija.

Najlikvidnije izdanje je bila dionica Zagrebačke banke, koja se na radaru investitora nalazi još od nagle ostavke predsjednika uprave, međutim u petak je dionica stagnirala cijenom na 2,5 milijuna kuna prometa.

U fokusu investitora su se našle i dionice telekom sektora nakon što je Hrvatski Telekom objavio tender za prodaju udjela u Optimi Telekom, pa se tim dionicama trgovalo 1,7 milijuna kuna i 2 milijuna kuna prometa. Puno bolje su na vijest reagirali dioničari Optime čija je cijena porasla 1,8 posto, dok je dionica HT-a izgubila 0,8 posto na vrijednosti.

Titula dobitnika dana ide dionici Jadroplova, već drugi uzastopni dan, sa skokom cijene od gotovo 17 posto, nakon vijesti kako je kompanija osigurala državno jamstvo za kredit HBOR-a. Solidne izvedbe su imale i dionice Tankerska Next Generation i Đuro Đakovića sa plusevima od 2,5 posto i 1,9 posto. Na strani likvidnih gubitnika izdvaja se dionica Karlovačke banke sa minusom od 9,9 posto, a slijedi Ingra sa 3,1 posto minusa.

Dobitnik dana: Jadroplov +16,95% 13,80

Gubitnik dana: Karlovačka banka -9,87% 6,85

CROBEX: +0,18% 2.041,52

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!