analiza tportala

Podravka spremna za preuzimanje agrobiznisa Fortenove: Provjerili smo kako rade

18.06.2024 u 10:42

Bionic
Reading

Podravka je u petak izvijestila da je predala obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe, odnosno tvrtkama Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka. Proanalizirali smo njihovo poslovanje u 2023.

Podsjetimo, Fortenova je prinuđena na prodaju poljoprivrednog biznisa jer je to dio aranžmana s vodećim nesankcioniranim kreditorom, američkim fondom HPS-om.

Prošle godine u lipnju zaključen je novi aranžman na rok od 15 mjeseci, nakon što Fortenova nije uspjela pronaći nikoga tko bi joj bio spreman refinancirati obveznicu u iznosu od 1,05 milijardi eura. U sklopu toga HPS je postavio uvjet da se moraju prodati četiri poljoprivredne tvrtke - Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka - iz sastava grupe.

One ukupno obrađuju oko 40.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je oko dva i pol posto ukupno obradive zemlje u Hrvatskoj.

Zbirno su te kompanije u 2023. ostvarile 372,8 milijuna eura poslovnih prihoda i gubitak od dva milijuna eura. U odnosu na godinu prije imale su osjetno slabije poslovne performanse te su im pale profitabilnost i operativna marža.

Perjanica poljoprivredne divizije Fortenove je Belje. Kompanija zapošljava više od 1300 ljudi te raspolaže s dvadesetak farmi i pogonima za proizvodnju vina, mliječnih i suhomesnatih proizvoda. Prošle godine imala je rekordne poslovne prihode od 246,8 milijuna eura (+ 4,7 posto), ali snažan rast rashoda odveo ju je u gubitak od 171.700 eura. Godinu ranije imala je dobit od 14,9 milijuna eura.

Druga po veličini poljoprivredna tvrtka unutar Fortenove je Vupik. Njegova najvažnija djelatnost, svinjogojstvo, čini mu polovinu ukupnih prihoda. U sklopu Vupika posluje i pretovarna luka na Dunavu, namijenjena za pretovar žitarica, uljarica i ostalih sipkih tereta. Tvrtka je 2023. ostvarila 62,7 milijuna eura prihoda i dobit od 899.500 eura.

Tvrtka PIK Vinkovci primarno se bavi povrtlarskom proizvodnjom, ratarstvom i stočarstvom, a obrađuje više od 5000 hektara zemlje. Prema skladišnim kapacitetima te kapacitetima za prijem robe u silose i za sušenje, ubraja se među najveće u Hrvatskoj. U 2023. poslovni prihodi PIK-a porasli su 11,7 posto, na 54,2 milijuna eura, a tvrtka je ostvarila dobit od oko milijun eura.

Najmanja od četiri Fortenovine poljoprivredne tvrtke je Vinka te se primarno bavi voćarstvom na voćnjaku Borinci, koji se prostire na 900 hektara, kao i preradom povrća i voća u zamrznute proizvode u tvornici. U 2023. ostvarila je 9,1 milijun eura poslovnih prihoda i uknjižila gubitak od 3,7 milijuna eura.

Fortenova je u svoj poljoprivredni segment proteklih godina značajno ulagala, čime je podigla ukupnu vrijednost i razinu produktivnosti ovog poslovnog područja. Jedna od većih investicija samo u 2022. bila je obnova poljoprivredne mehanizacije, vrijedna više od 60 milijuna eura. Otežavajući faktor u poslovanju mu je visoka zaduženost, osobito Belja i Vupika.

Podravka ima takmace: Ponude dali Meszaros grupa i moćan slavonski konzorcij

Prema neslužbenim informacijama, obvezujuće ponude za preuzimanje poljoprivrednog biznisa Fortenova grupe predali su, osim Podravke, Meszaros grupa u vlasništvu mađarskog tajkuna Lorinca Meszarosa te slavonski konzorcij Žito grupe Marka Pipunića i Osatina grupe Mirka Ervačića. U naredna dva tjedna, a najkasnije do 1. srpnja, trebao bi se znati kupac.

Novac od prodaje poljoprivrednog sektora Fortenova bi iskoristila za daljnje smanjivanje zaduženosti, odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje (Konzum, Mercator, Tisak) i proizvodnju hrane (Zvijezda, Agrolaguna, Dijamant).

Prema procjenama, vrijednost poljoprivrednog biznisa bivšeg Agrokora kreće se između 420 i 500 milijuna eura. Navedena vrijednost uključuje i dugove koji iznose oko 360 milijuna eura. To znači da bi kupac trebao platiti između 60 i 140 milijuna eura te preuzeti postojeće dugove.

Fortenovina proizvodnja hrane dobro bi se uklopila u portfelj Podravke. U posljednjih nekoliko godina koprivnički prehrambeni div modernizirao je svoje poslovanje i značajno osnažio profitabilnost.

Koprivnička tvrtka ima snažan financijski potencijal i izuzetno je nisko zadužena te bi kombinacijom vlastitih sredstava i financijske poluge mogla bez problema financirati preuzimanje Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci i Vinke.

Konsolidirani ukupni poslovni prihodi Podravka grupe u 2023. dosegnuli su 713,8 milijuna eura, a neto dobit popela se na 67,6 milijuna eura, uz godišnji rast od 34,9 posto.

Preuzimanjem poljoprivredne divizije Fortenove, poslovni prihodi koprivničke grupacije bili bi veći od milijardu eura, a broj zaposlenih skočio bi s današnjih 6500 na više od 8500 radnika.