IZVOZ I POTROŠNJA

Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2022 21:44
  • Objavljeno 30.11.2022 u 21:44
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine

U razdoblju od srpnja do rujna realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, utvrdilo je ministarstvo, podigavši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

U razdoblju od travnja do lipnja BDP je na tromjesečnoj razini smanjen za 0,1 postotni bod.

Na godišnjoj razini BDP je u ljetnom tromjesečju porastao za 1,9 posto, što je također za 0,1 postotni bod no što su pokazivali dosadašnji izračuni ministarstva. U drugom tromjesečju uvećan je za 1,8 posto.

Anualizirana stopa, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u trećem tromjesečju 2,9 posto. To je za 0,3 postotna boda više no što su pokazivale dosadašnje procjene.

U drugom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 0,6 posto.

Blago podignuta procjena rasta u razdoblju od srpnja od rujna odražava nešto snažniji rast osobne potrošnje no što su pokazivali izračuni na kraju listopada, za 2,1 posto.

Podignuta je i procjena rasta izvoza, s 11,3 na 11,5 posto. Uvoz, koji se pri izračunu stope rasta BDP-a odbija od izvoza, porastao je pak 7,4 posto, blaže no što su pokazivale prve procjene.

Kako navode u priopćenju, rast BDP-a u trećem tromjesečju prvenstveno je odraz povećanog izvoza i potrošnje građana, čime je djelomično neutraliziran pad ulaganja u stambene nekretnine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!