javlja udruga franak

Pobjeda za tvrtku: Banka im mora vratiti više od 25.000 eura, evo i zašto

20.02.2024 u 10:19

Bionic
Reading

Po nedavnoj pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda u Zagrebu 13. prosinca 2023. suđeno da je ništetna ugovorena naknada za prijevremenu otplatu kredita u poslovnom kreditu koji je pravna osoba A.A. d.o.o. ugovorila s Croatia bankom te je zbog toga Croatia banka dužna vratiti naplaćenu naknadu u iznosu 21.893 eura, platiti zatezne kamate na taj iznos počevši od dana naplate i dodatno platiti još 3.600 eura sudskih troškova, priopćila je Udruga Franak

'Presudu nam je poslao odvjetnik Stjepan Misbrener koji je zastupao tužitelja A.A. d.o.o., a prema našim saznanjima to je prva pravomoćna presuda takve vrste za pravne osobe, dok je za potrošače to već uvriježena sudska praksa koja je potvrđena i na Vrhovnom i na Ustavnom sudu.

Najprije je Trgovački sud u Zagrebu odbio tužbu, no Visoki trgovački sud je striktnom teleološkom primjenom prava na temelju Zakona o obveznim odnosima tu presudu preinačio u korist tužitelja', priopćila je Udruga Franak.

'Potpuno je jasno da unaprijed ugovorena naknada za prijevremenu otplatu kredita nikako ne može biti nekakva unaprijed poznata šteta za kreditora, nego je to nezakonito ugovorena naknada, koja u potrošačkim kreditima notorno nije dopuštena, ali na istim principima ona nije dopuštena niti u poslovnim kreditima. Nikako se štetom ne može smatrati nenaplaćena kamata u budućnosti, jer kreditor novcem kojim raspolaže uvijek može dalje kreditirati druge fizičke, i pravne osobe.

U svakom slučaju, ne sumnjamo da će Vrhovni sud RH morati odgovoriti na revizijsko pitanje o zakonitosti izlaznih naknada u poslovnim kreditima, kao što je to već prije nekoliko godina riješio pozitivno za potrošačke kredite, i teško je moguće zamisliti drugačije pravno shvaćanje od ovoga iznesenoga u presudi VTS-a br. Pž-1122/2023.' zaključuje se.