ULAGANJE ZA STARE DANE

Po zlatne poluge – u Sloveniju ili Austriju

  • Autor: Antonela Radić
  • Zadnja izmjena 28.06.2012 17:21
  • Objavljeno 28.06.2012 u 17:21
nakit zlato

nakit zlato

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Najunosnija ulaganja u ovom trenutku zasigurno su, kako samo nedavno i pisali, ulaganja na svjetskim burzama roba, ali radi se o vrlo rizičnim investicijama, koja male i neiskusne ulagače na kraju može stajati gubitka imovine. Iako prinosi na plemenite metale padaju i cijena kreće lagano prema dolje, većina svjetskih stručnjaka ipak najavljuje daljnji rast cijene zlata

Sa zlatom ne možete pogriješiti, jer ako se dogodi pad cijene, on neće biti strmoglav poput onoga koji se dogodio dionicama. Zarada je posljednje tri godine bila velika, a sada se očekuje lagani rast, pa je zlato kao i štednja samo za strpljive i uporne. Dokazuje to i cijena zlata, kojim se trenutno trguje po cijeni od oko 1580 dolara po unci. U godinu dana do kraja lipnja zlato je zaradilo samo 78 dolara po unci, ali u pet godina je skočila više od 900 dolara po unci.

Rekli bi da je ulaganje u zlato, ulaganje za 'stare dane', ali ako se ipak umjesto na brzu zaradu odlučite za sigurnost, treba znati da postoje razni načini plasiranja svog novca. Ulagati u zlato dakle možete kupnjom fizičkog i papirnatog zlata ili udjela u 'zlatnim fondovima'.

Fizičko zlato ne može se kupiti u Hrvatskoj - a i da se može, ne bi se isplatilo - jer porez na predmete od zlata iznosi gotovo 58 posto vrijednosti. Tako enorman namet postoji zbog toga što domaće tržište ne razlikuje investicijsko zlato od nakita i luksuznih predmeta izrađenih od kovine. Zato se za kupnju poluge mora potegnuti u susjednu Sloveniju ili Austriju. Mogu se kupiti ili poluga ili zlatnici, ali treba znati da se na količinu dobiva popust, pa se isplati kupiti više. Preporuka znalaca je da se poluga pohrani u sefovima prodavatelja, jer je uvoziti zlato preskupo (opet se plaća porez), a i prodavatelj u većini slučajeva nudi i otkup zlata po cijeni po kojoj se zlatom trguje na burzama.

Ulagati u papirnato zlato znači preuzeti golem rizik, jer u nekom trenutku možete izgubiti kompletan novac. Više je oblika ulaganja, ali uglavnom je riječ o kupnji vrijednosnog papira čija se vrijednost veže za burzovnu cijenu zlata, ali za takvo je ulaganje potrebno redovito pratiti stanje na svjetskom tržištu kapitala. Pod papirnatim zlatom smatra se i ulaganje u tvrtke s rudnicima zlata, koje su manje opasan izbor. Zanimljivo je da je prema procjenama svjetskih analitičara kroz papire prodano 100 puta više zlata nego što uopće postoji u fizičkom obliku

I na kraju, ako se ne želite ni kockati ni putovati, u zlato možete uložiti i kupujući udjel u 'zlatnom fondu'. U Hrvatskoj postoji jedan takav fond, a u posljednjih godinu dana izgubio je oko osam posto vrijednosti. Taj rezultat i slab rast cijene ne treba obeshrabriti, jer analitičari i dalje vjeruju da će zlato ponovno rasti sve do 2.300 dolara po unci, što bi bilo gotovo 50 posto od trenutačne cijene. Tu su cijenu najavljivali do kraja 2012., da bi se najava produljila na iduću godinu. Treba li vjerovati analitičarima i uopće uložiti u zlato, odluka je koju, na kraju, morate donijeti sami.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi