ANALIZA INTERCAPITALA

Po kojoj će se cijeni prodati TDR?

21.01.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Prodaja duhanskog poslovanja za Adris postaje nužna, jer je upitno koliko dugo još može odolijevati sve snažnijoj konkurenciji velikih multinacionalnih kompanija te pooštrenoj regulaciji i nametima, ističe se u najnovijoj analizi investicijske kuće Intercapital koja se bavi odlukom Adrisove skupštine dioničara od utorka. Tada je, naime, i formalno potvrđeno da se ide u prodaju duhanskog dijela biznisa rovinjske kompanije

'Prihodi iz te djelatnosti su za Adris su 2013. iznosili 1, 3 milijarde kuna što predstavlja pad od 19 posto u odnosu na godinu ranije, dok je EBITDA pala 34 posto. Od 2009. prihodi iz ove djelatnosti bilježe sve niže vrijednosti te su do 2013. ukupno pali 43 posto. U ovom trenutku nam se čini da bi grupa svoj budući rast mogla temeljiti u ostalim industrijama u kojima je prisutna, a to su prije svega turizam (Maistra), osiguranje (Croatia osiguranje) te prehrana (Cromaris)', ističu analitičari Intercapitala.

'Već smo naveli kako je u 2014. provedeno preuzimanje kompanije slične TDR-u, Bulgartabaca, te smo zaključili da bi se, kada bi se ponovile slične multiple, preuzimanje TDR-a bi se preuzelo po vrijednosti poduzeća između 1,7 i 2,7 milijarde kuna', ističe se.

'Dakako, postizanje zadovoljavajuće cijene je tek dio posla oko TDR-a, drugi se odnosi i na načine ulaganja dobivenih sredstava. Maistra je nedavno već najavila značajna ulaganja do 2017., a u 2014. su iz kompanije potvrdili i da su okvirno zainteresirani za ACI, iako je tu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa teško išta više reći. U medijima se često spominje i da bi Croatia osiguranje, osim što provodi restrukturiranje, mogla preuzeti slovenskog osiguravatelja Savu RE. Tek za usporedbu, trenutna tržišna kapitalizacija ACI-ja iznosi 568 milijuna kuna a Save RE 271 milijun eura ili dvije milijarde kuna. Naravno, uvijek preostaje mogućnost i da se iz dijela vrijednosti dobivene od TDR-a isplati dividenda', zaključuju analitičari Intercapitala.