NOVE MJERE

Plenković tvrdi: Smanjit ćemo iznos blokada za 32 milijarde kuna, evo i kako

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 27.04.2018 14:06
  • Objavljeno 27.04.2018 u 12:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavili su mjere za rješavanje problema blokiranih građana te zakonske prijedloge

U Hrvatskoj je blokirano 325.000 građana koji ukupno duguju 43 milijarde kuna.

'Problem blokiranih nije star nekoliko dana, on se proteže čitav niz godina. Želim poslati jasnu poruku - uredno ispunjenje dugova je standard koji se mora poštivati. Samo tako možemo osigurati normalno poslovanje. Bez poštivanja tih načela nema vladavine prava', istaknuo je Plenković.

Predstavio je tri zakonska prijedloga koja bi, nadaju se vladajući, trebala značajno smanjiti broj blokiranih građana.

Cilj Zakona o otpisu dugova fizičkih osoba je da bez papirologije država, lokalne jedinice i s njima povezana društva (primjerice HEP, HRT, plinarska društva itd.) otpišu građanima do 10.000 kuna po osnovi glavnice.

'Tako će se deblokirati 11.000 ljudi. Ništa ne trebaju napraviti, za njih će to napraviti Fina', rekao je Plenković.

Cilj Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima je destimulirati provedbu ovrha koje se nisu godinama naplatile, odnosno obustaviti postupanje Fine ako se tražbina nije naplatila u roku od tri godine, uz uvjet da nije u zadnje tri godine bilo nikakve naplate po tražbini.

'Mjerom ne diramo u dug, ali ćemo smanjiti broj građana za 71.000, a iznos blokade će se prvom mjerom smanjiti za oko 32 milijarde kuna', istaknuo je Plenković.

  • +2

Vlada predstavila rješenje problema blokiranih

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača želi se uvesti, naglasio je Plenković, pojednostavljeni postupak stečaja. Ciljana skupina su građani čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna i koji su blokirani više od tri godine. Oko 80.000 građana blokirano je za iznos glavnice do 20.000 kuna.

Podsjetimo, u četvrtak su zastupnici SDP-a Arsen Bauk i Gordan Maras predstavili mjere koje njihova stranka predlaže radi olakšavanja položaja ovršenih i blokiranih - odnosno radi oslobođenja tih ljudi od dužničkog ropstva - deblokiranje što većeg broja od 325 tisuća blokiranih te zaustavljanje kamatarenja kojemu su izloženi.

Maras je izvijestio da pripremaju set od pet mjera, među kojima je ona da se blokiranima do iznosa od 10 tisuća kuna do godine dana dug briše, što bi bila direktna pomoć za 115 tisuća građana.

Također, po SDP-ovu prijedlogu, jedina nekretnina ne smije biti ovršena za mali dug te predlažu da se ta granica s 20 podigne na 50 tisuća kuna.

  • +2

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!