NE ZATVARA SE RAFINERIJA... ZASAD

Plenković: Spustimo loptu oko Siska, Petrov: Dalić bi se morala izuzeti

Andrej Plenković, Božo Petrov (2)

Andrej Plenković, Božo Petrov (2)

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Tek nekoliko sati nakon što je najavio gašenje Rafinerije Sisak, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović dao je novu izjavu za medije: rafinerija se ipak ne gasi, a Hrvatska će dati sve od sebe da očuva radna mjesta

'Rafinerija je iznimno važna za cijelo područje, predstavlja veliki razvojnih potencijal. Gašenje tih radnih mjesta nema smisla, nije prihvatljivo rješenje. Brinemo o tome', rekao je Dobrović.

Rekao je kako će naći rješenje koje uključuje za čuvanje radnih mjesta. Ima naime, mnogo rješenja, a što je najvažnije za radnike - radna mjesta neće se gasiti.

Na pitanje što je mislio kada je rekao da će gasiti rafinerije, Dobrović je odgovorio:

'Ono na što sam ujutro mislio je unutar dvadesetljeća - niskougljično društvo gdje ćemo konzumirati manje derivata. To nema izravne veze s rafinerijom Sisak gdje ljudi čekaju što će se dogoditi sutra ili prekosutra. Vodit ćemo računa o svom tom potencijalu koji tamo postoji', rekao je.

Plenković: Štiti ćemo interese Hrvatske i zaposlenika u Ini

U popodnevnim satima o Ini se oglasio i premijer Andrej Plenković. 'Razgovarao sam danas s predsjednikom uprave Ine i izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u rafineriji Sisak. Dogovorili smo da idući tjedan dogovorimo hitni sastanak između uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti međusobne odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji', kazao je plenković novinarima u Saboru.

Zamoljen da komentira izjavu ministra zaštitie okoliša i energetike Slavena Dobrovića, koji je jutros naznačio da će se rafinerija zatvoriti, Plenković je kazao: 'Idemo smiriti loptu i konfuziju u medijskom prostoru. Vlada još nije raspravljala o toj temi. Temeljito ćemo analizirati situaciju i informirati se o poslovanju Ine i o stanju pravnih procesa koji su u tijeku, raditi na tome da zaštitimo inteese Hrvatske i svih zaposlenika Ine.'

Upitan hoće li na sastanak ići sa stavom da rafineriju u Sisku ne treba zatvarati, premijer je rekao: 'Vlada će štititi interese Hrvatske i radnika u Ini.'

Petrov: Za Most gašenje rafinerije nije dopustivo

Izjava ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića pogrešno je protumačena, tvrdi predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov. 'Ono što se zapravo htjelo reći je da sadašnji smjer, odnosno smjer koji je postojao zadnjih 15 godina nije dobar i ukoliko se nastavi s njim prijeti gašenje rafinerije u Sisku. Mi smo to pokušali promijeniti zadnjih 10 mjeseci i u tom smjeru će se nastaviti. Za nas gašenje rafinerije u Sisku nije dopustivo, mi to ne želimo, smatramo da svi potencijalni investitori koji su se javili za rafineriju u Sisku imaju svoj prostor i ako ih se uključi rafinerija može postojati', kazao je novinarima u Saboru Petrov.

I rafinerija u Sisku i ona u Rijeci mogu istodobno postojati, kaže Petrov. 'Ne treba se prijetiti gašenjem niti jedne rafinerije. Mislim da smo mi svojim stavom oko Ine, pogotovo zadnjih 6 mjeseci pokazali na kojem smo tragu i od toga nećemo odustati', pojasnio je Petrov.

Upitan treba li se potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izuzeti od odlučivanja o Ini, s obzirom da joj je suprug član Uprave te kompanije, Petrov je kazao: 'Moram se upoznati sa slučajem, i ne želim biti sudac. ali ako je supružnik unutar uprave, morala bi se izuzeti.'

450039,449283,449135,448967MOL ne planira opskrbu Hrvatske iz Mađarske i Slovačke

MOL ne planira opskrbljivati Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj, a čak se i Tifon, koji je u vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine, odgovoreno je u srijedu Hini iz te mađarske naftne kompanije, dok su iz Ine priopćili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena. 'MOL nema takvih planova da opskrbljuje Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. Čak se i Tifon, koji je u potpunom vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine a ne iz Mađarske i Slovačke', odgovoreno je Hini na molbu za komentar ranijih izjava hrvatskih dužnosnika.  Ine su, pak, u srijedu izvijestili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te kako se u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak. 'Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena', izvijestili su iz Ine, napominjući kako je Rafinerija danas započela s pokretanjem procesnih postrojenja za novi blok prerade, koji bi trebao trajati do kraja studenog. "Sa ciljem unapređenja rezultata i istovremenog smanjenja gubitaka u poslovanju, u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju se moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak. Fokus Ine je na daljnjem unapređenju riječke rafinerije kroz planirano ulaganje u tehnologiju za obradu teških ostataka", istaknuli su iz Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!