TPORTALOV VODIČ

Pripremite na vrijeme energetsku obnovu kuće, pročitajte kako na vrijeme osigurati besplatna državna sredstva

29.06.2020 u 18:03

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Za različite zahvate kojima se postižu značajne energetske uštede država odobrava novac za pokriće do 60 posto opravdanih troškova investicije. Donosimo detaljan pregled uvjeta natječaja i postupka prijave

Za pripremu projekta i prikupljanje dokumentacije Fond je ove godine ostavio dosta vremena jer zaprimanje prijava počinje tek 1. rujna. Potencijalni korisnici do tada trebaju kompletirati svu potrebnu dokumentaciju, uključujući ponudu opreme i radova, te ispuniti elektroničku prijavu za sudjelovanje na natječaju po principu najbržeg prsta.

Tko ima pravo na novčanu potporu?

Energetska obnova odnosi se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni uvjet je da je zakonito izgrađena. Objekt smije imati najviše tri stambene jedinice i kvadraturu do 600 četvornih metara.

Vlasnik ili barem jedan od suvlasnika obiteljske kuće mora imati prijavljeno prebivalište na toj adresi, a više od 50 posto površine mora biti namijenjeno stanovanju. Ako jedan od suvlasnika predaje prijavu, mora imati suglasnost ostalih suvlasnika u objektu za predviđene radove.

Ako živite u kontinentalnoj Hrvatskoj, prijaviti možete obnovu kuće energetskog razreda D ili niže, a ako obitavate u primorskoj Hrvatskoj, imate pravo na sufinanciranje obnove kuće energetskog razreda C ili niže.

Prijavljena obiteljska kuća ne smije imati narušenu mehaničku otpornost i stabilnost konstrukcijskih elemenata, a uvjet je i da se obnovom ne mijenja neto građevinska površina.

Što i koliko država sufinancira?

Država do 60 posto novčanih sredstava sufinancira zamjenu vanjske stolarije te povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, stolarije, krova iznad grijanog prostora, stropa, ukopanih dijelova i poda.

U kombinaciji s navedenim zahvatima sufinancira se i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije poput sunčanih toplinskih sustava (solarni paneli), sustava na drvnu sječku ili pelete (kotlovi na biomasu), dizalica topline i fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih novčanih sredstava. Detaljne tehničke uvjete pojedinih zahvata možete naći u javnom pozivu, a opravdane troškove pojedinog projekta možete vidjeti u tablici.

Građanima kojima prijeti energetsko siromaštvo država pokriva 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća. Na stopostotno pokriće troškova ima pravo vlasnik obiteljske kuće ili član kućanstva s prebivalištem u obiteljskoj kući korisnik zajamčene minimalne naknade, a koja se dodjeljuje socijalno najugroženijem stanovništvu sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Kako kompletirati i dostaviti prijavu?

  • +2
Za prijavu je potrebno pripremiti odgovarajuću tehničku dokumentaciju Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Prijave će se zaprimati isključivo putem sustava e-prijave (link) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 1. rujna u 9 sati. U razdoblju do otvaranja prijava prijavitelji mogu postupno unositi dokumentaciju u propisanu aplikaciju Fonda.

Za prijavu je potrebno pripremiti skeniranu dokumentaciju o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine te odgovarajuću tehničku dokumentaciju.

Obavezna tehnička dokumentacija propisana je javnim pozivom, a minimalno uključuje energetski certifikat, izvješće o energetskom pregledu prije energetske obnove te detaljnu ponudu opreme i radova. Navedenim dokumentima potvrđuje se zadovoljavanje propisanih tehničkih uvjeta.

U slučaju ugradnje fotonaponskih sustava potreban je glavni projekt, u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Ako je pak obiteljska kuća dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline, potrebno je odobrenje nadležnog tijela državne uprave za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Prijavu možete ispuniti samostalno ili uz pomoć ovlaštenog certifikatora za čije usluge Fond odobrava trošak od 500 kuna, ali samo onima koji prođu na natječaju.

Što nakon prijave na natječaj?

Energetska obnova kuća Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Fond će razmatrati zaprimljene prijave te ih odobravati do isteka predviđene novčane kvote, uzimajući u obzir vrijeme zaprimanja i ispunjavanje uvjeta za sufinanciranje.

Prijaviteljima koji zadovolje uvjete natječaja Fond će u roku od 45 dana dostaviti odluku i ugovor o sufinanciranju energetske obnove.

U roku od 12 mjeseci potrebno je izvesti planirane radove, nakon čega će Fond na temelju dostavljene dokumentacije (računi, izvješće o završnom energetskom pregledu, novi energetski certifikat) u roku od 30 dana isplatiti bespovratna sredstava na račune certifikatora i izvođača radova.