vječna kontroverza

Pitali smo velike trgovce što misle o radu nedjeljom. Ima iznenađenja

26.09.2018 u 18:15

Bionic
Reading

Općina Ivankovo u Međimurju prije nekoliko dana donijela je odluku kojom se ukida rad nedjeljom, što je podiglo dosta bure u javnosti i aktualiziralo jedno od 'vječnih' hrvatskih pitanja - treba li raditi nedjeljom. Zatražili smo od najvećih domaćih trgovačkih lanaca da nam kažu kako dišu po tom pitanju i smatraju li da njihovi radnici nedjeljom trebaju biti slobodni ili im se rad nedjeljom treba dodatno platiti, što bi ih zapravo motiviralo da rade

Rad nedjeljom bio je goruća tema prije gotovo deset godina, kada je bio kratkotrajno zabranjen - trgovci su radili po principu međusobnog dogovora i nespretnih 'dežurstava', a Ustavni sud je presjekao i ukinuo zabranu rada nedjeljom jer se njome u neravnopravan položaj dovodio dio poduzetnika.

To je već drugi put u hrvatskoj povijesti da je Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom jer se isti scenarij odigrao 2004. godine.

No što trgovački lanci misle danas? Mišljenja su, blago rečeno, podijeljena.

U najvećem domaćem trgovačkom lancu, Konzumu, poručuju nam kako su oni i prije predvodili inicijative za ukidanje rada nedjeljom te će podržati i ovu, ali pod jednim uvjetom.

Taj je uvjet donošenje zakona kojim će se rad nedjeljom konkretno urediti. Podsjećaju da su radna vremena njihovih prodavaonica nedjeljom u prosjeku kraća u odnosu na druge trgovačke lance, a ističu i kako je rad nedjeljom u prodavaonicama Konzuma plaćen 40 posto više, u skladu s kolektivnim ugovorom.

  • +26
Trgovine Izvor: Promo fotografije / Autor: Spar

U jednom od njihovih najvećih konkurenata, Sparu, imaju sasvim drugačije mišljenje, ali ga i dobro pravdaju. Kažu, naime, da će Spar poštivati sve zakonske izmjene što se tiče radnog vremena trgovina, no smatraju da zbog velikog značenja trgovine i turizma u hrvatskoj ekonomiji treba i dalje svim trgovcima omogućiti da u nedjelju drže trgovine otvorenima ondje gdje je to ekonomski opravdano. No za državne ili vjerske praznike i oni predlažu da sve trgovine bez iznimke budu zatvorene.

'Pri tome rad nedjeljom uvijek treba biti adekvatno plaćen. Trenutno dodatak na rad nedjeljom u Sparu iznosi 35 posto i Spar predlaže da se taj dodatak zakonom za sve trgovce poveća na 100 posto. Kao dobar prijedlog smatramo i rješenje iz Slovenije, u kojoj su trgovci i sindikati u kolektivnom ugovoru ograničili broj nedjelja koje pojedini djelatnik smije raditi - godišnje maksimalno 20 i mjesečno dvije', priopćili su nam iz tog trgovačkog lanca, uz opasku kako trgovci koji ne plaćaju zakonski doplatak predstavljaju nelojalnu konkurenciju i trebali bi biti kažnjeni od mjerodavnih inspekcija.

'No takva nezakonita praksa pojedinih trgovaca ne smije biti povod za donošenje zakonskih zabrana', zaključuju.

  • +7
Ivica Katavić, predsjednik KTC-a Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Predsjednik upravnog odbora križevačkog KTC-a Ivica Katavić za tportal je rekao da se zalaže za apsolutnu zabranu rada nedjeljom.

'Naravno, podrazumijeva se da ta zabrana treba važiti za svu trgovinu i da smo protiv bilo kakvih iznimki. Budući da kao trgovačka kuća već dvije godine ne radimo za sve vjerske blagdane, smatramo da niti zabrana rada nedjeljom ne bi dovela do bitnijih poslovnih promjena u rezultatu, već bi dovela do promjena navika kupovanja naših kupaca. Treba reći da naši zaposlenici zaslužuju biti sa svojim obiteljima svake nedjelje, a nama je najveća nagrada kada vidimo zahvalnost u njihovim očima', rekao je Katavić.

  • +7
Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babić

Načelnu podršku inicijativi za ograničavanje rada nedjeljom daju i u Tommyju, ali isključivo ako se ograničenje provodi bezuvjetno, bez ikakvih iznimki i pogodovanja bilo kojem tržišnom segmentu ili subjektu.

'Pokušaji reguliranja ovoga pitanja postojali su i prije, ali nisu bili održivi upravo iz razloga širokog tumačenja odredbi zakona i nedosljednosti u primjeni. Potrebno je sagledati sve moguće efekte eventualnog ograničavanja rada nedjeljom, i pozitivne i negativne, kako bi konačno zakonsko rješenje bilo primjenjivo i održivo, u skladu s potrebama tržišta i ukupnog gospodarstva', kažu u Tommyju.

  • +4
Lidl Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

U drugom najvećem trgovačkom lancu, Lidlu, kažu kako ne žele komentirati prijedloge za zabranu rada nedjeljom, već da će se kao i sve druge tvrtke prilagoditi tržištu ako dođe do zabrane.

Inače, njihove trgovine nedjeljom rade i u Mađarskoj, BiH i Srbiji. Ne rade u Njemačkoj i Austriji.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da bi se u slučaju neradne nedjelje u cijeloj zemlji trgovina na pograničnom području prelila na susjedne zemlje.