Gabriel Dielacher

Pitali smo austrijskog financijaša i Ramljakova bivšeg kolegu što će biti s Agrokorom

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 10.04.2017 15:53
  • Objavljeno 10.04.2017 u 14:31
Gabriel Dielacher

Gabriel Dielacher

Izvor: Pixsell / Autor: tportal.hr

Gabriel Dielacher, austrijski investicijski bankar koji je s Vienna Capital Partnersom bio suvlasnik tjednika Nacional te je imao niz zanimljivih ulaganja u Hrvatskoj i regiji, potkraj devedesetih godina blisko je surađivao s Vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom. Upitali smo Dielachera u kakvom mu je sjećanju ostao Ramljak

Dielacher je s Ramljakom radio u CAIB Investu te su krajem 90-ih godina vodili nekoliko vrlo značajnih projekata. Ramljak je u CAIB-u, investicijskoj banci i članici Bank Austria Groupa, radio kao projektni menadžer u odjelu korporativnih financija, a 1998. godine promoviran je u člana uprave CAIB-ova lokalnog ureda.

'On je uvijek igrao vrlo važnu ulogu u našim projektima. Mogao je ujediniti više različitih interesa, bez čega se projekti ne mogu završiti', rekao je tportalu Dielacher.

Pojasnio je kako je Ramljak uvijek jako dobro razumio razne formalne i neformalne interese te je moderirao do iznalaženja rješenja.

'Što se toga tiče, on je dobar izbor za Agrokor. Sve to promatram izvana pa vidim da se u ovom slučaju javlja višeslojna matrica raznih interesa koje će biti vrlo teško ujediniti', dodaje Dielacher.

On i Ramljak radili su na investicijskim projektima u Hrvatskoj i u regiji krajem devedesetih godina, a Ramljak je uglavnom strukturirao pojedine transakcije.

Martina Dalić, Andrej Plenković, Ante Ramljak

Martina Dalić, Andrej Plenković, Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Dielacher ne želi prejudicirati koji će biti Ramljakovi prvi potezi, no smatra da je za početak najvažnije dobro snimiti stanje, kako ono što je zabilježeno u bilanci, tako i izvanbilančne stavke.

'Neke stvari nisu poznate široj javnosti. To sve treba staviti na stol i početi tražiti najbolje rješenje. Njega u ovom trenutku nema jer sve činjenice još uvijek nisu poznate.'

Dielacher je u Hrvatskoj bio prisutan kroz nekoliko investicija uglavnom Vienna Capital Partnersa. Ta je tvrtka svojevremeno bila vlasnik 75 posto tjednika Nacional, uložila je i u srbijanski tabloid Blic, a bila je i suvlasnik zadarske Tankerske plovidbe.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!