Vlada smirila dobavljače:

[VIDEO] 'Hrvatska roba vraća se na hrvatske police'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 10.04.2017 13:06
  • Objavljeno 10.04.2017 u 12:04
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom u ponedjeljak u Banskim dvorima dobavljači su najavili kako će normalizirati dostavu robe za trgovine Konzuma

'Nakon ovog sastanka pustit ćemo robu. Dobili smo garanciju hrvatske Vlade da je plasman naših roba siguran na police Konzuma. Polažemo veliku vjeru i nadu da će sustav profunkcionirati. Pozvati ćemo naše zaposlenike da što više kupuju u Konzum', rekla je Marica Vidaković, prokuristica Kraša.

Plenkovića i Ramljaka sada čeka sastanak s bankama. Premijer je istaknuo kako od njih očekuje 'doznaku svježe likvidnosti' prema dobavljačima.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša

Marica Vidaković, prokuristica Kraša

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

'Dobavljači su se sami dogovorili kako su prioritet oni među njima kojima su blokirani računi. Očekujem kako će svi u lancu od najmanjih OPG-ova do velikih dobiti novac za normalno funkcioniranje', istaknuo je Plenković.

Premijer je uvjeren kako će cijeli ovaj proces, stupanje na snagu 'lex Agrokora' i imenovanje povjerenika, blagotvorno djelovati na sve.

'Mislim da smo na dobrom putu i jasno sam prepoznao to i kod iskusnih hrvatskih menadžera', rekao je Plenković.

Vezano uz problem mjenica, Plenković je kazao da je stav izvanrednog povjerenika i Vlade da 'onaj koji je bio krajnji korisnik novca, kojem je novac stigao temeljem mjenica, da taj novac treba vratiti'.

"To je ono što je bitno, mi ćemo iskoristiti sve mehanizme i poluge koje su nam na raspolaganju da se riješi taj problem koji tišti mnoge dobavljače", rekao je Plenković

Vidaković je objasnila i kojim će se redom rješavati problemi dobavljača.

Ante Ramljak, vladin povjerenik u Agrokoru

Ante Ramljak, vladin povjerenik u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Unutar Zakona postoje prioriteti, najprije će se deblokirati kompanije, riješiti one dobavljače kojima je Konzum više od 70 posto ukupnih prihoda i napraviti skalu priroriteta. Među dobavljačima je visok stupanj solidarnosti i do kraja ćemo ostati zajedno', rekla je.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović izrazio je zadovoljstvo 'što se ovaj put nalazimo u nešto optimističnijem ozračju'.

'Zahvalio bih se Vladi koja je svo vrijeme aktivno sudjelovala u iznalaženju rješenja i zahvalio bih se svim dobavljačima koji su iskazali povjerenje i na njihovoj hrabrosti jer i oni imaju ograničene kapacitete. Pozdravljam odluku Vlade o imenovanju povjerenika pred kojim nije nimalo lak zadatak jer se nalazi pred možda i najzahtjevnijem poslu u novijoj hrvatskoj povijesti - da stabiliziramo hrvatsko gospodarstvo i čuvamo hrvatske police kupujući u hrvatskim lancima', rekao je Burilović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!