KOSI SE S ČLANKOM 49?

Stigao prvi zahtjev za ocjenom ustavnosti lex Agrokora

10.04.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Na Ustavni je sud stigao prvi zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. lex Agrokora. Navodno je riječ o prvom takvom zahtjevu, a podnio ga je Goran Vojković

Ovaj HNS-ovac, inače stručnjak za pomorsko pravo, profesor na Sveučilištu u Zadru te u Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, u svom je prijedlogu za ocjenom ustavnosti lex Agrokora citirao članak 49. Ustava RH, koji se odnosi na poduzetničku i tržišnu slobodu kao temelj gospodarskog ustroja:

'Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom… Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom.'

Da očekuje prijedloge za ocjenom ustavnosti ovog zakona koji je krajem prošlog tjedna stupio na snagu, kazao je i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Ipak, napomenuo je pritom da se sva ustavna prava mogu ograničiti 'ako postoji legitiman cilj u javnom interesu i ako postoji razmjernost'.

'Je li to ovdje tako napravljeno; postoji li javni interes, postoji li razmjernost, jesu li mjere prikladne i nužne, u ovom trenutku ne mogu govoriti, ali mogu govoriti o načelu kojim se rukovodi Ustavni sud', rekao je Šeparović.