POTEZ OČAJNIKA

Pevecovi radnici pred stečaj osnivaju sindikat

30.10.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Situacija u kojoj je bjelovarska kompanija gurnuta na rub stečaja 'ohrabrila je' radnike na učlanjivanje u Sindikat trgovaca Hrvatske, čemu se vlasnik Zdravko Pevec godinama otvoreno protivio

Kako neslužbeno doznajemo, radnici koji su dosad strahovali od sindikalnog udruživanja, jer su im vlasnici jasno stavili do znanja da to nije poželjno, počeli su se učlanjivati u Sindikat trgovaca Hrvatske. U Bjelovaru ih se učlanilo dvadesetak, kao i u Vrbovcu, a sindikatu se priključuju radnici bjelovarske tvrtke u Kutini i Varaždinu.

Sindikat će zahtijevati da se radnicima barem, prema zakonu, isplati minimalna plaća za deveti mjesec. Do sutra Pevec mora dati obračun neisplaćene plaće za rujan, što će radnicima poslužiti kao ovršna isprava.

Nakon utorka, kada će se znati hoće li vjerovnici prihvatiti Pevecov plan pretvaranja potraživanja u vlasništvo, sindikalisti će tražiti sastanak s upravom da bi se zaštitili radnički interesi.

Za radnike bi zbog kašnjenja plaća najbolje rješenje bilo, ako se ne postigne dogovor, da tvrtka ode što prije u stečaj, kako bi mogli ostvariti svoja prava na Zavodu i eventualno naplatiti potraživanja u stečajnom postupku.

S druge pak strane, ako se ova agonija nastavi i radnici zbog ne isplaćivanja plaće budu prisiljeni svojevoljno napustiti tvrtku, ne bi imali prava na Zavodu za zapošljavanje.

Prema izvorima unutar tvrtke, radnici opterećeni kreditima u iščekivanju plaće, sve su više očajni zbog situacije u kojoj se stečaj čini jedino izgledno rješenje. Ljuti su na Zdravka Peveca, jer smatraju da je prije pet-šest mjeseci imao šansu izbjeći propast tvrtke, koju su uzrokovali loši poslovni potezi pojačani krizom.