SASTANAK S VJEROVNICIMA

Pevec: Tonemo, ali postanite suvlasnici!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 30.10.2009 08:26
  • Objavljeno 29.10.2009 u 14:18
peveci

peveci

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Kako bi spriječila sve veći broj ovrha koje prijete neminovnim stečajem tvrtke, Pevec Grupa organizirala je sastanak s vjerovnicima, na kojem su se trebali dogovoriti o podmirenju obveza i nastavku suradnje. Dobavljači, njih oko 1.600, dobili su rok do 3. studenog u 20 sati da se odluče hoće li pretvoriti svoja potraživanja u vlasnički udio

'Ako ovo ne prihvatite, idemo u stečaj!', poručio im je Josip Baotić, novi predsjednik uprave Peveca.

Dobavljačima je Josip Baotić ponudio model zamjene dijela duga u vlasnički udio. Odluče li 10 posto potraživanja pretvoriti u dionice, ostatak potraživanja dobivat će kroz 132 rate u sljedećih 11 godina; u slučaju da 20 posto svoga potraživanja odluče zamjeniti suvlaništvom, ostatak duga bit će im isplaćen kroz 120 rata u 10 godina; 30 posto znači čekanje od osam godina, 40 posto šest godina i tako redom.

Ako model prihvati većina dobavljača, onaj koji ne prihvati zamjenu za dionice potraživanja će dobiti kroz 12 godina. Baotić je kazao kako model može uspjeti samo ako 90 posto dobavljača 50 posto duga pretvori u dionice, u protivnom Pevecu slijedi stečaj.

Baotić je podsjetio prisutne da u slučaju stečaja banke imaju prednost, jer su najveća vrijednost Pevec Grupe - prodajni centri s pripadajućim zemljištem, a isti su opterećeni založnim pravom banaka. Nakon banaka, po prioritetu slijedi država, s porezima, doprinosima i ostalim tražbinama.

Oni koji će prihvatiti model trebaju potpisati ugovor s Pevec Grupom i obećati da će se suzdržati od prisilne naplate, kao i hitno isporučiti robu za pokrivanja potreba Peveca do kraja godine.

Dobavljači nisu sretni, a najviše je smijeha izazvalo pitanje jednog od prisutnih: 'Gdje je naša dobit kao dioničara i kada će nam biti isplaćena?!'

Ponovljeno je kako ukupni dug Peveca prema dobavljačima i bankama iznosi 1,8 milijardi kuna, a vrijednost imovine iznosi 1,6 milijardi kuna.

Po svemu sudeći, Pevec grupa želi svu odgovornost prebaciti na dobavljače. Potvrđuje to i izjava Baotića kako su banke odlučile pričekati da vide kako će se riješiti priča sa dobavljačima, i kakav će biti interes za zamjen potraživanja za dionice budućeg dioničkog društva Pevec.

Pevec prije sastanka: 'Zašto mene išta pitate?! Nemam ništa s tim!'

Sastanak o kojem ovisi sudbina Peveca počeo je u 14 sati u zagrebačkom hotelu Antunović, a prije početka dogovora Zdravko Pevec nije bio raspoložen za medije.

'Zašto mene išta pitate? Ja nisam ovo organizirao, nego predsjednik nove uprave i nemam ništa s tim! Ništa ne znam i nemojte me ništa pitati.' Nezadovoljan pisanjem medija, novinaru tportala poručio je: 'Uskoro će me proglasiti pedofilom!'

Lucija Bušić / tportal.hr

Lucija Bušić / tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Od 1.600 dobavljača, na sastanak se prijavilo njih 400, koji, premda nezadovoljni, smatraju da sve još uvijek može završiti pozitivnim ishodom. Za trenutačnu situaciju prvenstveno okrivljuju gospodarsku krizu.

'Nitko nas ne prati, ni vlada niti država', žalio nam se Stjepan Fučkar, zaposlenik tvrtke Automont Belina koja od Peveca potražuje oko 70.000 kuna, napominjući kako iznos duga ipak nije toliko visok da bi mu ugrozio poslovanje.

'Gospodarska kriza je sve ovo uzrokovala, svi smo povezani u lanac, a stečaj bi značio propast za velik broj malih tvrtki' rekao je Davor Stanko iz bjelovarske zaštitarske tvrtke Stanko.

Manje optimistična bila je Marija Štih, vlasnica obrta Saki iz Samobora, kojemu je Pevec dužan nekoliko stotina tisuća kuna. 'Ne nadam se ničemu. Osim Peveca, dužno mi je još sedam, osam tvrtki, pa mi je opstanak poslovanja upitan, jer smo mali obrt sa 12 zaposlenih.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi