piše le monde

Peugeot pod sumnjom za prijevaru kod zagađenja iz dizelskih automobila?

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2017 17:45
  • Objavljeno 08.09.2017 u 17:45
Vozila Peugeota izložena na Istanbul Autoshowu 2017

Vozila Peugeota izložena na Istanbul Autoshowu 2017

Izvor: Anadolu Agency / Autor: Veli Gurgah

Istražitelji sumnjaju da je francuski proizvođač automobila PSA namjerno proizvodio dizelske automobile koji nisu bili usklađeni sa standardima ograničenja zagađenja okoliša, izvijestio je u petak list Le Monde, što su iz kompanije odmah demantirali

Istražitelji smatraju da je tvrtka usvojila "globalnu strategiju proizvodnje motora s krivotvorenim podacima i njihove prodaje", piše u petak Le Monde, pozivajući se na izvješće u koje su dobili uvid.

Izvješće francuske državne agencije za borbu protiv prijevara bilo je zajedno s ostalim dokumentima osnova za pokretanje istrage u Peugeot-Citroenu u travnju ove godine.

Kako navodi Le Monde, izvješće agencije pokazalo je da je PSA od rujna 2009. do rujna 2015. godine u Francuskoj prodao 1,9 milijuna dizelskih vozila "s motorima koji funkcioniraju na osnovi obmanjujućih strategija".

List piše da bi PSA mogao dobiti kaznu od pet milijardi eura. 

Glasnogovornik kompanije za AFP je izjavio da odbacuju tvrdnje o strategiji obmane, ponavljajući da su njihovi tehnološki odabiri za smanjenje zagađenja bili sasvim primjereni.

Naglašavaju također da ih pravosudne vlasti nisu kontaktirale, izražavajući zaprepaštenje što su informacije dostavljene trećoj strani dok njima nije omogućen pristup izvješću namijenjenom uredu državnog odvjetnika.

U tvrtki brane svoju strategiju u postavkama motora, ističući da daje prioritet niskim emisijama dušičnih plinova u gradovima, omogućujući ujedno bolju ravnotežu između dušičnih i emisija ugljičnog dioksida na otvorenoj cesti.

Dodaju da njihova vozila nisu nikad bila opremljena softverom ni sustavima koji bi omogućavali lažiranje rezultata prilikom testiranja emisija štetnih emisija. 

Automobilska industrija općenito je pod sumnjom da nastoji zaobići strože standarde zaštite okoliša nakon što je njemački Volkswagen, najveći proizvođač automobila u Europi, u rujnu 2015. godine priznao da je 11 milijuna automobila opremio uređajima koji omogućuju krivotvorenje podataka o emisiji štetnih plinova.

Ti uređaji kontroliraju zagađenje na testu, blokirajući odgovarajući mehanizam u vožnji.

Optužbe slične onima upućenima PSA-u francuski su istražitelji adresirali i na francuskog proizvođača Renaulta, tvrdeći da je više od 25 godina varao na testovima zagađenja iz dizelskih i benzinskih motora. Iz Renaulta su odbacili te optužbe.

Francuske vlasti razmatraju tvrdnje da su za sličnim mehanizmima obmane posegnuli i Volkswagen i Fiat Chrysler.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!