NAKON PRITISKA VLADE

Mercedes pristao popraviti 3 milijuna ‘prljavih’ dizelaša

20.07.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon višemjesečne istrage i nesmiljenog pritiska Njemačke vlade Daimler je, čini se, ipak odlučilo popustiti. Mercedes će tako o vlastitom trošku povući više od tri milijuna dizelskih automobila, te njihove motore učiniti ekološki prihvatljivijima

Procjenjuje se kako će Njemački proizvođač na ovoj servisnoj akciji izgubiti 200-injak milijuna eura. Inicijalno su u Mercedesu planirali povući samo kompaktne modele i V-klasu, no nakon pritiska iz vlade servisna akcija bit će proširena na gotovo sve dizelske modele koji zadovoljavaju Euro 5 i Euro 6 norme.

Cilj je smanjiti emisiju dušičnog oksida kako ovim modelima ne bi bio zabranjen ulazak u urbane sredine svih većih europskih gradova.

Cijela afera s dizelskim motorima koja drma automobilsku industriju još od rujna 2015, kao i pad prodaje dizelaša, ipak, nije pokolebala Daimlerovu vjeru u tu tehnologiju.

Proizvođač iz Stuttgarta najavio je aktivnije širenje novog četverocilindričnog motora OM 654 koji je debitirao u E-klasi, te prema Mercedesu ima iznimnu kakvoću ispuha što su potvrdila i nezavisna testiranja.

Vjerujete li i vi u povratak dizelaša na staze stare slave možete nam reći u komentarima.