DRUGI PONUDITELJ NE ODUSTAJE

Petar Pripuz kupio splitsku Željezaru

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 28.10.2011 15:37
  • Objavljeno 28.10.2011 u 13:18
Petar Pripuz

Petar Pripuz

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Gotovo tri godine nakon prestanka proizvodnje, splitska Željezara dobila je novog vlasnika: na javnoj dražbi na splitskom Trgovačkom sudu jednoglasnom odlukom prodana je zagrebačkoj tvrtki Adria čelik vlasnika Petra Pripuza za 10,3 milijuna eura

Ponuda tvrtke FE Magnetit proglašena je nepravovaljanom te joj je uskraćena mogućnost sudjelovanja na dražbi, zbog čega je njezin vlasnik Anto Bekić najavio žalbu.

Ročište na Trgovačkom sudu odvilo se ekspresnom brzinom budući da je već u startu zaključeno da bankovne garancije koje je FE Magnetit dostavio umjesto uplaćenog jamstva 'formalno-pravno zadovoljavaju, no sadržajno ne odgovaraju uvjetima i načinu prodaje'. Novi vlasnik Željezare Petar Pripuz nije se pojavio na današnjem nadmetanju.

Od oko 400 radnika koje je tvrtka zapošljavala do 2009. njih pedesetak zbrinuto je otpremninama i odlaskom u mirovinu. Preostali sada čekaju poziv za povratak na posao, a procjenjuje se da će se odmah po pokretanju proizvodnje zaposliti dvjestotinjak.

Razvojem događaja na Trgovačkom sudu zadovoljni su sindikalisti, premda su očekivali da će Željezara koja je prije nekoliko godina modernizirana državnim novcem postići veću cijenu.

'Možda bi bilo bolje da je bilo više kandidata, no nama radnicima prioritet je ponovno pokretanje proizvodnje. Očekujemo da će se sve potrebne formalnosti obaviti što prije', kazao je Mladen Bekavac, a njegovom kolegi Tončiju Mužiću također je bilo iznimno drago što je tvrtka konačno dobila novog vlasnika.

'Obistinilo se ono čemu smo se nadali i drago mi je da će se radnici uskoro početi vraćati na posao. Dobro je što je sve uspjelo, bez obzira na pritisak i lešinara', kazao nam je Mužić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi