Dan D

Hoće li danas biti izglasana nagodba vjerovnika u Agrokoru ili slijede nova iznenađenja?

19.06.2018 u 06:53

Bionic
Reading

Danas ili najkasnije sutra, u srijedu 20. lipnja, nagodba vjerovnika u Agrokoru mora biti izglasana kako bi je Trgovački sud u Zagrebu mogao 'blagosloviti' i time okončati proces izvanredne uprave nad posrnulim koncernom. No sve ukazuje na to da bi vjerovničko vijeće u utorak trebalo potvrditi dugo očekivani dokument, kojime nitko neće biti u potpunosti zadovoljan

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško objavio je 31. svibnja kako su pregovori vjerovnika (kojih ima oko 6000) završeni te kako postignute dogovore treba pretvoriti u pravno obvezujuća i provediva rješenja. Tada se već krenulo u posao pisanja nagodbe, kazao je Peruško.

On i njegova zamjenica Irena Weber u ponedjeljak poslijepodne otišli su u zgradu Vlade te su vjerojatno brifirali premijera Andreja Plenkovića i resornog ministra Darka Horvata o postizanju nagodbe. Poslijepodne je objavljeno da je nagodba predstavljena dobavljačima, a šef Podravke Marin Pucar komentirao je da njena finalna verzija nudi opstojnost Agrokora, ali i svih dobavljača.

Dobavljači, članovi Privremenog vjerovničkog vijeća, Peruško i njegova zamjenica Irena Weber sastaju se s premijerom Andrejem Plenkovićem u 8.30 u zgradi Vlade nakon čega bi moglo biti poznato je li nagodba konačno i postignuta. Kako je pisao Jutarnji list, pozivajući se na neslužbene izvore ,privremeno Vijeće vjerovnika glasat će o nagodi vjerovnika na sastanku u utorak, u 10 sati, a potom će nagodba biti upućena na Trgovački sud te bi se ročište vjerovnika na kojem će se održati završno glasanje trebalo održati najkasnije 5. srpnja.

Procijenjena vrijednost Agrokor Grupe iznosi 21,2 milijarde kuna ili 2,8 milijardi eura, a ukupni dugovi nastali prije 10. travnja 2017. iznose 43 milijarde kuna ili 5,8 milijardi eura. Prema informacijama Jutarnjeg lista ruski Sberbank i VTB banka imat će gotovo 47 posto vlasništva u novom Agrokoru, pri čemu Sberbank malo više od 39 posto, imatelji obveznica držat će oko 25 posto, domaće banke do 12 posto, a dobavljači do četiri posto. Nekoliko dodatnih postotaka imat će tvrtke koje su bile financijski kreditori Agrokora, a imale su dobre i priznate kolaterale, kao Franck, Saponia, Sokol Marić i Adris, i to do četiri posto.

Da se proteklih nekoliko dana dogodilo nekoliko faktora koji idu Perušku na ruku, svjedoči i priopćenje koje je poslala zagrebačka kompanija Alca. Podsjetimo, Alca, Agram Dubravka Grgića, Franck i rovinjska Adris grupa bili su najžešći oponenti nagodbe vjerovnika.

Uprava i Nadzorni odbor Alce medijima su poslali umirujuću notu kratko navodeći kako je 'nagodba vjerovnika najbolja stvar za Agrokor i kako će nakon njena potpisivanja odustati od svih pravnih radnji koje su poduzeli'.

Vlasnik Agrama Dubravko Grgić također je izrazio spremnost na suradnju s izvanrednom upravom, pa kada se zbroje glasovi umirenih vjerovnika Agrokora s golemom količinom glasova koju imaju ruske banke Sberbank i VTB, roll-up kreditori i ostali vjerovnici, sasvim je sigurno da će nagodba u Agrokoru uspjeti jer za njeno donošenje treba dvotrećinska potpora vjerovnika.

  • +5
Obitelj Artuković, vlasnici Francka, žestoko se usprotivila nagodbi Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Kada se nagodba izglasa i prođe sudsku proceduru, Agrokor će imati nove vlasnike, a u njegovoj strukturi dominirat će ruske banke.

Službeno se još uvijek ne zna tko će dobiti koliki udio u novom Agrokoru, no neslužbeno su se postoci već formirali. Ruske banke Sberbank i VTB trebale bi dobiti 45 posto novog koncerna, vlasnici obveznica predvođeni fondom Knighthead oko 25 posto (pri čemu bi samom Knightheadu pripalo 12 posto), domaće banke imat će deset posto Agrokora, a dobavljači oko osam posto.

Preostalih 12 posto vlasništva pripast će ostalim vjerovnicima i uključenim strankama, a moguće je da se tijekom izrade EPM modela postoci o kojima se nagađa i nešto promijene. Drugim riječima, oni vjerovnici za koje se utvrdi da su bolje osigurani bilo jamstvima, bilo zalozima mogli bi dobiti nešto više, a oni slabije osigurani dobit će manje.

  • +19
Potvrda nagodbe znači da Ivice Todorića više neće biti u vlasničkoj strukturi Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Da se Ivica Todorić u zadnjoj fazi vođenja koncerna nije zaduživao kod Rusa, vlasničkom strukturom bi dominirale domaće banke, koje zbog regularnih ograničenja Hrvatske narodne banke više nisu mogle ni smjele financirati posrnuli koncern. Todorić je stoga ishodio kredit u Moskvi, u kojoj će se u konačnici odlučivati o sudbini kompanija poput Belja, Jamnice, Leda i Mercatora.

Todorić, koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa, u ponedjeljak je preko Twittera, u svom dramatičnom stilu, poručio: 'Agrokor su oteli tvrdeći da čuvaju radna mjesta - nakon 15 mjeseci kompanija ima 5000 zaposlenih manje!!! Nagodba je velika krađa i prevara! Dopustite da hrvatski investitori zaštite svoje i hrvatske interese i zajamče budućnost Agrokora.'