pandemija koronavirusa

Penjači na Mount Everest teško se vraćaju kući zbog ukidanja letova

02.06.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Penjači koji se spuštaju s Mount Everesta i drugih himalajskih vrhova imaju poteškoća s pronalaskom leta za povratak kući jer je Nepal zabranio većinu zračnog prometa kako bi obuzdao širenje koronavirusa, upozorili su penjači i operateri u srijedu. Većina redovitih međunarodnih letova obustavljena je u lipnju jer je smrtonosni drugi val koronavirusa pogodio himalajsku naciju između Kine i Indije.

Nepal je u penjačkoj sezoni od travnja do svibnja izdao 742 dozvole, od kojih 408 na najvišu planinu Mount Everest. Stotine penjača vraćaju se s planina prije sezone monsunskih kiša.

Tashi Lakpa Sherpa iz privatne tvrtke Seven Summit Treks sa sjedištem u Katmanduu rekao je da će penjačima biti problematičan povratak kući uz samo pet tjednih letova - za Indiju, Katar i Tursku.

"Situacija se može pogoršati jer će sve više penjača završavati svoje ekspedicije i vraćati se u Kathmandu idućih nekoliko dana", rekao je Sherpa za Reuters.

Nepalska vlada branila je svoju odluku o ukidanju međunarodnih letova u borbi protiv pandemije.

"Umjesto da uopće nema letova, mislim da je ovo zasad dovoljno", rekao je Raj Kumar Chettri, glasnogovornik Nepalske Uprave civilnog zrakoplovstva (CAAN). "Ako bude potrebno, uvest ćemo više čarter letova", dodao je.