PRVA DVA MJESECA

PDV smanjio proračunski deficit

01.04.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Prihodi državnog proračuna u prva su dva mjeseca ove godine iznosili 15,9 milijardi kuna, što je za 162 milijuna kuna ili za jedan posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno rashodi poslovanja ostvareni u iznosu od 18,9 milijardi kuna, što je gotovo tri posto manje nego u prva dva mjeseca prošle godine, preliminarni su podaci koje je Ministarstvo financija objavilo na svojim internet stranicama

Tako je deficit državnog proračuna u prva dva ovogodišnja mjeseca iznosio 2,98 milijardi kuna, što je oko 400 milijuna kuna manje nego u prva dva mjeseca lani kada su rashodi premašivali prihode za 3,39 milijardi kuna.

Podaci o prihodima državnog proračuna pokazuju da je nakon blagog rasta prihoda na godišnjoj razini u siječnju u veljači zabilježen pad prihoda za gotovo četiri posto, na nešto više od osam milijardi kuna.

Preliminarni podaci Ministarstva financija pokazuju da je na smanjenje proračunskih prihoda u veljači i u prva dva mjeseca ponajviše utjecalo smanjenje poreznih prihoda. Porezni su prihodi u prva dva mjeseca iznosili 8,88 milijardi kuna i bili su za 2,3 posto manji nego u istom razdoblju lani.

Pritom je najizdašnjiji porezni prihod, PDV proračunu donio gotovo 5,7 milijardi kuna, ili oko 650 milijuna kuna više nego u prva dva mjeseca prošle godine.

No, s druge se strane bilježi pad prihoda od poreza na dobit, sa 1,2 milijarde kuna u siječnju i veljači prošle godine, na oko 895 milijuna kuna u prva dva mjeseca ove godine, a prihod od trošarina manji je za gotovo 10 posto i iznosio je 1,4 milijarde kuna.

Na manji prihod od trošarina ponajviše je utjecao pad prihoda od trošarina na naftne derivate koji su manji za 18 posto i u dva su mjeseca ove godine iznosili 860 milijuna kuna. No, prošle su godine ti prihodi bili veći i zbog Inina povrata duga za trošarine.

Promjene u oporezivanju dohotka utjecale su na smanjenje prihoda od poreza na dohodak za oko 12 posto, na 295,1 milijun kuna.

Na smanjenje poreznih prihoda utjecalo je i ukidanje kriznog poreza što je vidljivo iz podataka o smanjenju ostalih poreza koji su prošle godine u prva dva mjeseca proračunu donijeli više od 450 milijuna kuna, a ove godine tek oko 61 milijun kuna.

Proračunski prihod od socijalnih doprinosa u prva je dva mjeseca ove godine iznosio blizu 6,2 milijarde kuna, što je blagi rast, za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Po podacima Ministarstva financija, rashodi poslovanja u prva su dva mjeseca iznosili 18,9 milijardi kuna i bili su za 577 milijuna kuna manji nego u isto vrijeme lani.

U strukturi proračunskih rashoda najznačajniji su rashodi za socijalne naknade za koje je u prva dva mjeseca izdvojeno nešto više od 9 milijardi kuna, što je oko 80 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani, dok su naknade (plaće i doprinosi) za zaposlene iznosile ukupno 5,1 milijardu kuna, što je oko 50 milijuna kuna više nego u isto vrijeme lani.

Rast rashoda bilježi se kod kamata za koje je proračun u prva dva mjeseca ove godine izdvojio više od 1,1 milijardu kuna, dok je u isto vrijeme lani za to bilo izdvojeno oko 947 milijuna kuna.

Smanjeni su pak proračunski izdaci za subvencije, u prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje lani za oko 11 posto, na nešto manje od 890 milijuna kuna, kao i izdaci za pomoći za više od 28 posto, sa 1,1 milijardu kuna u prva dva mjeseca lani na 809 milijuna kuna u prva dva mjeseca ove godine.