UDARAC SELU

'PDV od 25 posto uništit će ruralni turizam'

28.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Zbog najavljenog povećanja PDV-a na 25 posto u ugostiteljstvu, oni koji se bave ruralnim turizmom dovest će se u nepovoljniji položaj od klasičnih ugostitelja što je potaknulo članove Udruge ruralnog turizma Hrvatske na online peticiju za odgađanje porezne reforme. Prikupljene potpise planiraju uručiti Boži Petrovu, predsjedniku hrvatskog Sabora prije usvajanja poreznih zakona

'Mi koji se bavimo seoskim turizmom i ono što proizvedemo plasiramo isključivo na vlastitim gospodarstvima, poput vina, maslinova ulja, žitarica, kukuruza, mesa, dovedeni smo u nezavidan položaj. Sada smo na 13 posto PDV-a i što se tiče proizvodnje, na pozitivnoj smo nuli. Njegovim povećanjem na 25 posto proizvodnja postaje nam potpuno nerentabilna jer ćemo poslovati s gubicima', ukazuje Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske koja okuplja članove s područja cijele Hrvatske.

Isplativije će im biti kupovati po trgovačkim centrima nego proizvoditi

Povećanje porezne stope ilustrira primjerom proizvodnje slanine gdje će biti isplativije kupovati po trgovačkim centrima nego je proizvoditi na vlastitom imanju. U nastojanju da zadrže vlastite proizvode u ponudi, neminovno će morati povećati cijene što smatraju i najvećim problemom porezne reforme. Ovo će dovesti do pada prihoda u seoskom turizmu, a u Udruzi se nadaju da će domaći gosti, koji čine više od 90 posto posjetitelja, prepoznati važnost konzumiranja domaćih proizvoda unatoč povećanju cijena.

'Prema iskustvima drugih država članica Europske unije koje podržavaju proizvodnju na gospodarstvima kako ne bi bili u nepovoljnijem položaju od drugih, pomažu im poticajima, subvencijama ili taj problem rješavaju na neki treći način', govori ona.

O problemima s kojima će se suočiti usvajanjem porezne reforme razgovarali su već s ministrom financija Zdravkom Marićem, a govorili su i u Ministarstvu poljoprivrede koje je, kaže, svjesno toga, ali trenutačno nisu na listi prioriteta, što razumiju s obzirom na okolnosti oko salmonele i zaraženog mesa.

Nemaju vremena čekati

'No nemamo vremena čekati, jer ako nam se poveća PDV na 25 posto, bojimo se da ćemo morati otpuštati ljude, a neki od nas će se čak morati i zatvoriti', strahuju u mladoj Udruzi ruralnog turizma Hrvatske, osnovanoj prije pola godine s ciljem okupljanja onih koji udovoljavaju njihovim kriterijima, a to je postojanje poljoprivredne proizvodnje i da se u tim objektima bave seoskim turizmom.

Iako im je cilj prikupiti 50.000 potpisa, svjesni su kako peticija koju su pokrenuli nema zakonodavnu snagu kojom se nešto može promijeniti. Njome su željeli ukazati, ističu u svojem priopćenju, na to da je protuzakonito pripremljena bez sudjelovanja javnosti i struke, ali i podataka o učincima na građane, male poduzetnike, seljake, umirovljenike i kulturnjake te suprotna Strategiji razvoja turizma Hrvatske do 2020., čime se, zaključuju, narušava dignitet Hrvatskog sabora dok će njezina primjena uzrokovati gubitak od 10.000 radnih mjesta u sektoru ugostiteljstva, a troškove provedbe snositi građani.

Rok za potpis peticije će se produljiti, najavljuje Kuratko Pani, a građani svoje mišljenje o poreznoj reformi mogu iznijeti i na grupi na Facebooku koju su osnovali - Odgodimo poreznu reformu.

453512, 452660, 452118, 452071