bitka za energente

Panika u BiH: Vučić otkupio sav ugljen koji se iskopa, građani strahuju da će se na zimu smrzavati

21.07.2022 u 12:25

Bionic
Reading

Zbog velike neizvjesnosti oko dostupnosti ruskog plina za iduću zimu naveliko traju pripreme da se osiguraju alternativni dobavni pravci energenata za grijanje. Zbog jagme za svim dostupnim izvorima energije građani BiH našli su se u problemu

Gotovo tri mjeseca građani u BiH ne mogu kupiti ugljen za grijanje zato što su svi rudnici blokirani zbog ogromne narudžbe iz Srbije kojom je unaprijed kupljeno sve što se iskopa. Zbog toga nitko ne zna kada će doći na red i hoće li biti dovoljno ugljena za predstojeću zimu, piše portal Capital.ba.

Kupovina ogrjeva koja obično počinje čim zima završi, odnosno u travnju i svibnju, a najkasnije u lipnju, kada su cijene ugljena najpovoljnije, ove godine otegla se do kraja srpnja zbog odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kojom je pomrsio račune građanima i sada panično traže načine da osiguraju toplu zimu u svojim domovima.

Kako piše Capital, iz Rudnika mrkog ugljena iz Banovića punih 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može stati u red za utovar.

'Više od 20 dana nismo prodali ništa građanima i ne zna se kada će to početi. Najmanje 150 kamiona čeka na utovar mjesec i dva mjeseca i ne možemo doći na red. Srbija ima veliku narudžbu, čuli smo da se radi o dva milijuna tona, ali ne znam je li to točno, te da prave zalihe zbog krize s energentima. Njihovi kamioni dolaze i odvoze ugljen tamo. To traje već dva mjeseca. Građani zovu i traže, ali mi nemamo odgovore i ne znamo kada će doći na red. Čak ni radnici u rudniku koji su ugljen uzeli umjesto regresa ne mogu ga dobiti', ispričao im je jedan vozač.

Izjavu direktora rudnika o tome kolika je narudžba Srbije i hoće li građani ipak doći na red kako bi kupili ogrjev za zimu nisu uspjeli dobiti iako su ga čekali dva dana.

Da je gužva i da građani čekaju zbog narudžbe iz Srbije, potvrdio je i tehnički direktor Rudnika Breza Alija Salkić. On kaže da građani čekaju u redu za kupovinu ugljena i da nije siguran do kada će to trajati.

'Potražnja za ugljenom u BiH se povećala za najmanje četiri puta ove godine zbog panike oko nabavke energenata. U Srbiji izgleda postoji problem u nabavi ugljena. Oni su naši kupci od ranije, ali sada kupuju puno više nego prije. Imamo dobru suradnju, ali ne možemo isporučiti onoliko koliko traže. Ne znam koliko su točno naručili, ali rekli su da bi otkupili kompletnu proizvodnju koju imamo', poručio je.

Objasnio je da je rudnik u vlasništvu termoelektrane i da joj isporučuje oko 400.000 tona godišnje, što je njihova primarna obaveza, dok sve preko toga prodaju na slobodnom tržištu.