poslovni rezultati

Pandemija pritisnula prihode Heidelbergcementa u 2020.

23.02.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Drugi po veličini svjetski proizvođač cementa HeidelbergCement preliminarno je u utorak izvijestio o blagom padu prihoda u 2020. godini zbog smanjene građevinske aktivnosti u vrijeme pandemije koronavirusa. Prihodi njemačke multinacionalne tvrtke pali su prošle godine 6,6 posto, na 17,6 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, smanjeni su 4,6 posto.

Operativna dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije porasla je četiri posto, na 3,7 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, uvećana je šest posto.

Kompanija je prošle godine uspjela uštedjeti 1,3 milijarde eura gotovine, nešto više no što su planirali, što im je pomoglo da lakše podnesu negativan utjecaj koronakrize na građevinske aktivnosti u 2020.

"Dosljednom disciplinom trošenja uspjeli smo više nego kompenzirati pad obujma prodaje koji je prouzročio koronavirus", izjavio je izvršni direktor Dominik von Achten. U 2021. očekuju bolje rezultate zahvaljujući oporavku aktivnosti u građevinskom sektoru.

“Vjeter u leđa trebali bi osigurati infrastrukturni programi, primjerice u SAD-u, Australiji, Indiji i Italiji. Optimističan sam i u pogledu izgradnje privatnog stambenog prostora", dodao je von Achten. Skupina je najavila i da će ubuduće vezati naknade članovima upravnog odbora i bonuse zaposlenicima za smanjenje ugljičnog dioksida i financijskim ciljevima.

Do 2025. kompanija želi neto smanjiti emisiju tog plina za 30 posto u odnosu na razinu iz 1990.