529 NADZORA

'Palo' samo 14 prodavača, najviše u Rijeci

01.08.2013 u 18:51

Bionic
Reading

Inspektori Porezne uprave danas do 13 sati obavili su 529 nadzora fiskalizacije na tržnicama te utvrdili nepravilnosti kod 14 obveznika fiskalizacije, najviše njih u Rijeci i Dubrovniku, objavila je danas Porezna uprava na svojim internet stranicama

'Nakon 529 obavljenih nadzora dana 1. kolovoza do 13 sati, 194 inspektora Porezne uprave utvrdili su nepravilnosti kod 14 obveznika fiskalizacije. Najviše nepravilnosti utvrđeno je u Rijeci, kod 5 obveznika, zatim u Dubrovniku 4, u Pazinu 2 te po 1 u Splitu, Virovitici i Bjelovaru', navodi se u priopćenju Porezne uprave o nadzoru primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom na tržnicama.

Iz Porezne uprave napominju kako su u nekim gradovima s poreznim inspektorima u nadzoru sudjelovali i inspektori Carinske uprave.

Ministar financija Slavko Linić danas je ponovio da će svi na tržnicama morati raditi po propisima, da se mjerama fiskalizacije, koje se od danas primjenjuju i na tržnicama, uglavnom protive oni neodgovorni koji su navikli ne plaćati porez i varati građane.

Linić je uoči sjednice Vlade, na upit novinara kako ide fiskalizacija na tržnicama, podsjetio da su i ugostitelji u siječnju i veljači govorili kako će biti otpuštanja, zatvaranja i manje konobara, 'a sada vidimo 70 posto veći promet i zaposlenih koliko hoćete'. 'I više reda', istaknuo je.

Porezna uprava u priopćenju na svojim mrežnim stranicama iznosi i rezultate nadzora od početka fiskalizacije, odnosno od početka ove godine.

Tako su od 8. siječnja do danas, 1. kolovoza, inspektori Porezne urpave obavili 23.324 nadzora te utvrdili nepravilnosti kod 2.606 obveznika, od kojih je 509 dobilo privremenu zabranu obavljanja rada.

Najviše privremenih zabrana obavljanja rada bilo je u Zagrebu, njih 154, zatim slijedi Split s 54 zabranom te Dubrovnik s 53.

Gradovi s najmanje privremenih zabrana obavljanja rada su Karlovac sa 7, Gospić s 8 i Sisak s 9.

Od ostalih gradova, 31 privremenih zabrana rada rješenjem je izrečeno u Šibeniku, 24 u Rijeci, 21 u Osijeku, 20 u Pazinu, po 16 u Zadru i Varaždinu, 14 u Slavonskom Brodu, po 13 u Požegi, Bjelovaru i Čakovcu, 12 u Vukovaru, 11 u Krapini te po 10 u Virovitici i Koprivnici, navode iz Porezne uprave.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a fiskalizacija se provodila u tri faze - u prvoj su, s početkom godine u sustav ušli veliki i srednji poduzetnici te ugostitelji, u drugoj, početkom travnja trgovci i slobodna zanimanja, a u trećoj, od 1. srpnja, svi obveznici fiskalizacije.

Tako su s početkom srpnja u sustav fiskalizacije ušli primjerice obrtnici kao što su to cvjećari, frizeri, serviseri, taksisti, pravne osobe kao npr. odvjetnička društva, informatička, savjetodavna i druga društva.

Obveznici fiskalizacije su s početkom srpnja postali i trgovci na tržnicama, odnosno štandovima za trgovce koji ne prodaju robu iz vlastite proizvodnje, odnosno preprodavači poljoprivrednih proizvoda.

S približavanjem fiskalizacije na tržnicama prodavači su zatražili izuzeće iz fikalizacije i tražili da se pronađe drugi model uvođenja reda, pa je fiskalizacija početkom srpnja izazvala i štrajk na nekim tržnicama i prosvjed prodavača na Markovu trgu s kojeg su zatražili tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama.

Ministarstvo financija je pak moratorij odbilo te je prodavačima na tržnicama dalo rok od mjesec dana da se pripreme, odnosno poručilo da u srpnju neće biti nadzora, ali da oni kreću s početkom kolovoza.