slovenski predsjednik

Pahor pohvalio vladu zbog mjera u koronakrizi, ali i narod zbog discipline

26.04.2020 u 22:23

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor u nedjelju je rekao da su se koalicijska vlada Janeza Janše i parlament odlično iskazali u vrijeme pandemije covida-19, a pohvalio je i ljude što se pridržavaju mjera zaštite koje su donijeli vlada i zdravstvena struka. "Čini mi se da je vlada izabrala dobru i učinkovitu strategiju, a Slovenija je nakon mjesec i pol dana epidemije u vrhu država koje se bore protiv širenja koronavirusa", kazao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju.

Dodao je da je zahvalan i ljudima koji se tijekom epidemije ponašaju odgovorno i koji su u kratko vrijeme pristali na "promjenu svog životnog stila" i drže se preporuka o fizičkoj distanci, te da i parlament zaslužuje vrlo dobru ocjenu za svoje djelovanje.

Pahor je rekao da je kriza s njenim posljedicama još daleko od završetka, te istaknuo kako u radu parlamenta između vladajućih i oporbe sada treba postojati suradnja i konstruktivan odnos.

Slovenski je predsjednik, po vlastitim riječima, bio iznimno angažiran kada se radi o problematici velikog broja oboljelih od covida-19 u domovima za starije osobe, koje je posjećivao i "davao poticaj", ohrabrivao te stvarao dobro raspoloženje među zaposlenima i štićenicima domova.

Bio je, kako je rekao, među prvima iz državnog vrha koji su kontaktirali s upravama domova za starije, te je vladi prenio i pritužbe iz tih ustanova da se za oboljele  štićenike nije omogućavao odlazak u bolnicu u svim slučajevima kad je to bilo potrebno.

Slovenski je predsjednik ponovio da se s vladinim namjerama da se vojsci daju neke ovlasti policije na granici složio jer smatra kako bi, kada dođe do popuštanja mjera,  moglo doći do povećanja ilegalnih migracija prema Sloveniji, iako su ti prijelazi trenutačno malobrojni.