PRITUŽBE ULAGAČA U HRVATSKU

Packe iz EU-a zbog prepreka stranim investitorima

sniženje europska unija

sniženje europska unija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Europska Unija zabrinuta je sve većim brojem pritužbi poduzeća iz EU koja su ulagala u Hrvatskoj. Žale se da su diskriminirana i da im se postavljaju brojne formalne i neformalne prepreke u poslovanju

Izvori iz EU kažu da će i ove godine u izvješću o napretku Hrvatske upozoriti na nužnost reforme javne administracije. 'Za državu koja je sve bliže ulasku u EU je neprihvatljivo da tako tretira naše investitore. Hrvatska će ulaskom u EU biti dio zajedničkog tržišta, a već sada uživa privilegiran trgovinski status koji joj omogućava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju', kaže jedan EU diplomat.

Potvrđuje da se poduzeća iz njegove zemlje koja su ulagala u Hrvatskoj žale na sporost administracije, na korupciju i na nedovoljno jasno zakonodavstvo koje se stalno mijenja. Mnogi izvori u EU tvrde da se u internim izvješćima navodi da Hrvatska nije prijateljski naklonjena stranim investitorima jer se u Hrvatskoj na strane investitore ne gleda kao na nekog tko će stvarati radna mjesta, nego na nekog 'stranca koji dolazi oduzeti nešto Hrvatskoj'.

Europska Unija ne želi se službeno izjasniti o posljednjim aferama koje su aktualne u Hrvatskoj, poput HEP-a i Podravke. No kažu da pomno prate razvoj događaja jer i kroz te slučajeve se može vidjeti koliko je Hrvatska spremna ispuniti sve standarde EU-a.

Hrvatska je prihvaćanjem uvjeta koje je postavila Europska komisija oko restrukturiranja brodogradnje ukinula zadnju prepreku otvaranja poglavlja o tržišnom natjecanju. Ipak, EU se želi uvjeriti da će Hrvatska taj dogovor i ispoštovati i da će svakog potencijalnog investitora tretirati ravnopravno, piše Jutarnji list.

Porast poreza, česte promjene zakona i spora, katkad i namjerno spora administracija dodatne su prepreke tim investicijama. Dodatni problem za investitore iz EU je i stanje u pravosuđu.

Naime, mnoge tvrtke iz EU koje rade u Hrvatskoj žale se na sporost u rješavanju sudskih sporova. Čak ima slučajeva kada se ne primjenjuje niti sudska odluka kada se neki proces završi.

CROPIX

CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Hotel Srebreno


Zbog takvog odnosa prema stranim investitorima Hrvatska je izgubila nekoliko vrlo vrijednih investicija. Prije nepunih pet godina na natječaj za privatizaciju Hotela Srebreno u Župi dubrovačkoj javio se, među ostalima, i David Lewis iz Velike Britanije, čovjek koji ima lanac hotela u Izraelu.

U prvom krugu njegova je ponuda bila najbolja, ali natječaj je poništen. Na ponovljenom ga je natječaju pobijedio hrvatski ulagač Anđelko Leko, iskusni hotelijer i vlasnik Hrvatske udruge poslodavaca Zagreb.

Lewis je otišao iz Hrvatske. Na turskoj strani Cipra dali su mu 450 tisuća kvadrata zemljišta na obali, a on je sagradio hotel sa 7 zvjezdica, koji radi već dvije godine. Hoteli Srebreno i dalje stoje devastirani jer Anđelko Leko, kako sam kaže, godinama ne može riješiti imovinskopravne odnose.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi