MLADI EKONOMISTI

Ovo su dobitnici nagrade Marijan Hanžeković

01.12.2013 u 08:53

Bionic
Reading

Velibor Mačkić, znanstveni novak s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, i Bruna Škarica, studentica istog fakulteta, dobitnici su godišnjih nagrada Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković

U kategoriji redovitih radova s 50 tisuća kuna nagrađen je Velibor Mačkić. Njegovo istraživanje 'Političko-proračunski ciklusi na uzorku hrvatskih gradova' ukazuje da se u izbornim godinama ukupni rashodi u županijskim središtima smanjuju, zbog čega se snižava razina proračunskog deficita, no političari na vlasti, uslijed institucionalnih ograničenja visine zaduženja, pribjegavaju oportunističkoj manipulaciji unutar stavki ukupnih rashoda, odnosno smanjuju kapitalne i povećavaju tekuće izdatke.

Bruna Škarica osvojila je nagradu od 15 tisuća kuna u kategoriji studentskih radova. U svom radu 'Odrednice nenaplativih kredita u zemljama srednje i istočne Europe' ukazuje da je usporavanje gospodarstava u tim državama bio glavni razlog porasta udjela nenaplativih kredita. Kako bi potakle ekonomski oporavak, koji bi vodio i smanjenju udjela nenaplativih kredita, središnje banke mogle bi provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, no takva bi politika povisila stope inflacije koje bi utjecale na porast udjela nenaplativih kredita.

Ravnateljica Instituta za javne financije (IJF) i upraviteljica Zaklade Katarine Ott kazala je da je ove godine na natječaj bio prijavljen manji broj radova nego inače, ali je zato njihova kvaliteta bila u prosjeku bolja. Radovi će biti objavljeni u znanstvenom časopisu Financial Theory and Practice i na internetskoj stranici Zaklade

U spomen na prof. dr. Marijana Hanžekovića, prvog ministra financija RH, Zakladu su osnovali IJF, Marijan Hanžeković (mlađi), Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, te niz manjih donatora. Članovi Odbora za dodjelu godišnje nagrade bili su Mihaela Bronić (Institut za javne financije, Zagreb); Dražen Derado (Ekonomski fakultet, Split); Primož Dolenc (Fakultet za management, Univerza na Primorskem, Koper); Zrinka Živković Matijević (Raiffeisenbank Austria, Zagreb) i Katarina Ott (Institut za javne financije, Zagreb).