svečanost u zagrebu

Soriću i Erker nagrade Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković

07.12.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Profesor Petar Sorić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dobitnik je ovogodišnje nagrade Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković u kategoriji redovitih radova, a Enja Erker s ljubljanskog sveučilišta u kategoriji studentskih radova, objavljeno je u četvrtak na svečanosti dodjele nagrada

Nagrade su dodijeljene 24. godinu zaredom.

Sorić je nagrađen za rad "The Euro and Croatian inflation: much ado about nothing?", a Erker za članak "Forecasting medical inflation in the European Union using the ARIMA model".

Soriću je pripalo 6.500 eura, diploma i medalja, Erker 2.000 eura i diploma, a radovi će im biti i objavljeni u časopisu Public Sector Economics.

Sorić, izvanredni profesor s katedre za statistiku zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, u znanstvenom radu propituje utjecaj uvođenja eura u Hrvatskoj na agregatne promjene razine cijena. Rezultati sugeriraju da je uvođenje eura imalo razmjerno malen učinak na ukupnu inflaciju, dok je zamijećen značajniji učinak na cijene restorana, hotela i odjeće.

Erker je studentica na Fakultetu za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani, a u radu je analizirala kretanje inflacije u medicini na razini zemalja članica EU-a.

Kako troškovi zdravstvene zaštite predstavljaju značajne izazove, uz točne prognoze medicinske inflacije, kreatori politika mogu predvidjeti i unaprijed odgovoriti na te izazove, osiguravatelji mogu odrediti odgovarajuće premije i razviti inovativne modele, a zdravstveni sustav može rasporediti sredstva potrebna za osiguranje financijske stabilnosti i kvalitetne skrbi, naveli su iz Zaklade.

Nagrade im je uručila upraviteljica zaklade Katarina Ott, koja je istaknula da je natječaj za 2024. godinu otvoren danas, a radovi se trebaju predati najkasnije do 1. lipnja 2024. godine.

Članovi Odbora za dodjelu nagrade, koji je ocijenio sve prijavljene radove i odlučio o najboljima, za ovu godinu su bili Velibor Mačkić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koji je inače i posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju, zatim Andrea Mervar iz Ekonomskog instituta, Zagreb, Katarina Ott i Branko Stanić s Instituta za javne financije te Tihana Škrinjarić iz Bank of England.

Zakladu prof. dr. Marijan Hanžeković osnovali su Institut za javne financije, Marijan Hanžeković mlađi, Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka. Cilj zaklade je, osim njegovanja uspomene na profesora Hanžekovića, promicanje financijske znanosti te poticanje znanstvenika i stručnjaka, posebice mlađih, da se bave tom znanstvenom disciplinom.

Marijan Hanžeković rođen je 1915. godine u Požegi, a umro je 1993. u Zagrebu. Doktorirao je pravo i diplomirao germanistiku, a bavio se gotovo svim područjima ekonomije, osobito financijama, fiskalnim i monetarnim sustavom, bankarstvom, vrijednosnim papirima i burzama.

Objavio je brojne znanstvene i stručne radove u zemlji i inozemstvu, a u povijesti će ostati zabilježen kao prvi hrvatski ministar financija, objavljeno je na internetskoj stranici zaklade.