analiza tportala

Ovih šest stvari bit će ključno za to da Ramljakov nasljednik uspješno završi posao u Agrokoru

22.02.2018 u 06:44

Bionic
Reading

Odlazak Ante Ramljaka s čelnog mjesta u Agrokoru dogodio se u najosjetljivijoj fazi izvanredne uprave, uoči završnih pregovora o nagodbi vjerovnika. Njegova smjena unijela je dodatnu neizvjesnost u ionako visokorizičnom pothvatu spašavanja Agrokora. Analizirali smo što znači smjena povjerenika, u kojoj fazi je proces nagodbe i što treba učiniti da ta smjena prođe bezbolno

Neovisno o tome tko će zamijeniti Ramljaka na čelu Agrokora, dolazak novog povjerenika sigurno će usporiti cijelu priču oko nagodbe. S obzirom na to da su zakonski rokovi već prilično nategnuti, važno je da osoba koja preuzme Ramljakovu ulogu što prije pohvata konce i nastavi pregovore s vjerovnicima. Stoga bi bilo dobro da to bude netko iznutra tko je dobro upoznat sa situacijom.

Iako izvanredni povjerenik ima značajnu ulogu u pripremi nagodbe, ne treba precjenjivati njegov utjecaj na konačno rješenje. Tko god bio, povjerenik ne donosi ključne odluke o budućnosti Agrokora, već predlaže rješenja i djeluje kao koordinator i posrednik između zainteresiranih strana.

S obzirom na to da je u ovom slučaju Vlada lex Agrokorom stala iza cijelog postupka, najveća odgovornost je na premijeru Andreju Plenkoviću, koji treba što prije imenovati Ramljakova nasljednika i smiriti tenzije među svim sudionicima.

Dosadašnja iskustva u postizanju brojnih predstečajnih nagodbi u Hrvatskoj pokazuju da su za pozitivan ishod presudni održiv plan restrukturiranja i dogovor ključnih vjerovnika. Uz odgovarajući otpis dugova, za ključne Agrokorove kompanije nastavak poslovanja nije upitan. Također, ključni Agrokorovi vjerovnici svjesni su da je stečaj puno gora alternativa pa smjena povjerenika nikako ne bi trebala biti prepreka za postizanje kompromisnog rješenja.

1. Korak do nagodbe

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon stabilizacije poslovanja izvanredna uprava je krajem prošle godine predstavila nacrt prijedloga nagodbe koji predviđa stvaranje 'novog Agrokora' u obliku holdinga, svođenje postojećeg duga na održivu razinu, otpis dijela potraživanja u skladu s pravnim i ekonomskim položajem pojedinih skupina vjerovnika te promjenu vlasničke strukture tako da vjerovnici u konačnici postanu dominantni vlasnici i preuzmu operativnu kontrolu nad holdingom.

Protiv prijedloga nagodbe najviše su negodovali mali dioničari Agrokora, među kojima se ističe šef koncerna Agram Dubravko Grgić, a koji bi njome ostali bez ičega.

2. (Ne)zadovoljstvo dobavljača

  • +10
Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Protiv iznesenog nacrta javno su istupili dobavljači nezadovoljni time što koncept nagodbe stavlja u neravnopravan položaj vjerovnike Agrokora u odnosu na vjerovnike Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija.

U pripremi nagodbe te primjedbe su navodno uvažene pa je nakon početnih vrlo žustrih reakcija dobavljača Ramljaku posljednjih dana stizala gotovo bezrezervna podrška u 'aferi savjetnici'.

3. Kreditori podijeljeni

  • +4
Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pozicija financijskih vjerovnika u glasanju o nagodbi još nije jasna s obzirom na to da postoji nekoliko dilema koje još nisu razjašnjene. Najvećem vjerovniku, ruskom Sberbanku, tražbine je osporio izvanredni povjerenik, a Adris grupa osporila je tražbine vjerovnika koji sudjeluju u roll-up kreditu u dijelu u kojem su im tražbine podmirene tim kreditom.

Prema neslužbenim saznanjima, Trgovački sud vjerojatno će priznati žalbu Sberbanka i prihvatiti zahtjev da se ospore sve prijavljene tražbine koje su isplaćene u razdoblju izvanredne uprave. Tako će u izglasavanju nagodbe manji utjecaj imati vlasnici obveznica koji su sudjelovali u roll-up kreditu, a smanjit će se i utjecaj dobavljača za iznos duga koji im je podmiren. S druge strane, povećat će se utjecaj neosiguranih vjerovnika poput banaka i dobavljača s regresnim mjenicama.

4. Rokovi istječu

  • +20
Najveća odgovornost za ishod nagodbe sada je na premijeru Andreju Plenkoviću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izvanredna uprava zatražila je od Trgovačkog suda produljenje roka za izglasavanje nagodbe za još tri mjeseca, odnosno do 10. srpnja. Prema riječima Ante Ramljaka, razlog nije to što se nagodba ne može pripremiti do kraja prvog roka (10. travnja), već brojne tužbe i parnice, zbog kojih se do tada neće stići formirati stalno vjerovničko vijeće.

Smjena Ante Ramljaka ne bi trebala dovesti u pitanje rokove za izglasavanje nagodbe, ali ako s Ramljakom ode i cijeli savjetnički tim, morat će se izmjenama lex Agrokora produžiti mandat izvanredne uprave.

5. Prijevremena naplata roll-up kredita

  • +14
Skidanje velikog Agrokorova znaka s vrha Cibonina tornja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jedan od najvećih rizika koji nosi sa sobom smjena izvanrednog povjerenika opcija je raskida ugovora o roll-up kreditu, jer prema jednoj od odredbi ugovora kreditori imaju pravo tražiti naplatu kredita od 1,06 milijardi eura u slučaju smjene Ante Ramljaka.

Zasad nitko ne računa da će doći do toga, ali svaki pogrešan potez novog povjerenika mogao bi prouzročiti aktivaciju sporne ugovorne odredbe. Također valja imati na umu to da i financijske institucije koje su sudjelovale u roll-up kreditu moraju potvrditi Ramljakova nasljednika.

6. Glasovi za nagodbu

Arena Zagreb Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Na glasanju za postizanje nagodbe prijedlog treba podržati više od polovine vjerovnika prema vrijednosti tražbina u svakoj kategoriji ili vjerovnici koji drže dvije trećine vrijednosti ukupnih potraživanja, neovisno o kategoriji. Iako će ih u konačnici biti manje od sadašnje brojke od oko 5700 vjerovnika, svejedno se nameće logistički problem za organiziranje takvog glasovanja pa se pretpostavlja da će se o nagodbi glasovati u zagrebačkoj Areni.

Podsjetimo, vjerovnici su prema odluci Trgovačkog suda svrstani u pet skupina ovisno o pravnom i ekonomskom položaju. U skupini A su vjerovnici s čvrstim osiguranjima na imovini, u skupini B su imatelji obveznica, u skupini C sudionici roll-up kredita, u skupini D vjerovnici s jamstvima i sudužništvima, a u skupini E vjerovnici bez ikakvih osiguranja.