Papreni iznosi

Ovih deset gradova ima najskuplje najamnine lokala na svijetu

04.02.2018 u 18:50

Bionic
Reading

Poslovni prostori na njujorškoj Petoj aveniji najskuplji su na svijetu s godišnjim zakupninama koje premašuju 28.000 eura za kvadratni metar, a među atraktivnim lokacijama u velikim svjetskim gradovima zagrebačka Ilica nalazi se tek na 272. mjestu, dvadesetak mjesta iza Knez Mihailove u Beogradu

Zakup poslovnih prostora, a među njima posebno trgovina s izlazom na ulicu, u gradskim centrima nikada neće biti jeftina avantura. No cijene koje dosežu nekretnine na najpopularnijim svjetskim lokacijama znaju biti astronomske. Velika agencija za nekretnine Cushman & Wakefield, sa sjedištem u Chicagu i 45 tisuća zaposlenih diljem svijeta, prati kako se kreću zakupnine na stotinama lokacija velikih svjetskih gradova i temeljem svojih podataka redovito izrađuje listu atraktivnih lokacija poredanih prema skupoći.

Posljednja takva lista pokazala je da je najskuplja lokacija na svijetu poznata njujorška Peta avenija, meka ovisnika o kupovini i istovremeno mjesto na kojem se mogu naći najluksuzniji svjetski brendovi i dućani. Prosječna godišnja najamnina po metru kvadratnom tamo prelazi 28.000 eura. Uz Petu aveniju, na vrhu liste se nalaze sve poznate, ali i neke ne baš toliko razvikane lokacije, a koliko u pojedinim gradovima najamnine mogu uzletjeti u zrak, pokazuje i činjenica da se legendarni Rodeo Drive, ulica poznata po luksuznim trgovinama na Beverly Hillsu, nalazi tek na dvadesetom mjestu.

Za usporedbu, zagrebačka Ilica nalazi se tek na 272. mjestu liste, a na njezinom početnom dijelu prosječna zakupnina kreće se u razini od 840 eura pa je najam u New Yorku čak 33 puta viši. Među 450 lokacija za koje su stručnjaci Cushman & Wakefielda ispitali visinu najamnine nalazi se još nekoliko gradova iz regije. Najskuplja lokacija u Beogradu je Knez Mihailova ulica, koja se u poretku nalazi dvadesetak mjesta iznad Ilice s prosječnom najamninom od 1020 eura, dok je u Ljubljani najatraktivnija Čopova ulica na 293. mjestu te s prosječnom zakupninom od 720 eura po kvadratnom metru.

U nastavku donosimo popis deset gradova s najskupljim ulicama u svijetu.

1. New York

  • +4
Peta avenija, New York Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nije čudo da se New York nalazi na samom vrhu liste. Najveći američki grad lokacija je na kojoj se nalazi poznata Peta avenija, ali i puno drugih ulica i trgova poznatih iz medija i filmova. Kao što smo već napisali, gornji dio Pete avenije (od 49. do 60. ulice) najskuplja je svjetska lokacija za najam poslovnih nekretnina. Uz nju, u samom vrhu po skupoći nalaze se trokut uz Times Square (16.500 eura/m²), avenija Madison (11.300 eura/m²) i donji dio Pete avenije (7000 eura/m²).

2. Hong Kong

  • +5
Causeway Bay, Hong Kong Izvor: Profimedia / Autor: Duy Phuong Nguyen / Alamy,

Na drugom mjestu nalazi se Hong Kong. Iako je bivša britanska kolonija jedna od najatraktivnijih destinacija za šoping u Aziji, dio krivice za visoke najamnine leži i u činjenici da je Hong Kong općenito mjesto s prosječno najvišim cijenama nekretnina u svijetu. Kvart Causeway Bay ima cijene tek nešto niže od njujorške Pete avenije i one iznose oko 25,5 tisuća eura po kvadratnom metru. Tsim Sha Tsui je još jedan kvart Hong Konga koji se nalazi na popisu najskupljih svjetskih lokacija jer se u njemu prosječne zakupnine kreću oko razine od 23,8 tisuća eura godišnje.

3. London

  • +14
New Bond Street, London Izvor: Profimedia / Autor: Grant Rooney / Alamy

Najskuplja lokacija u Europi nalazi se u Londonu. New Bond Street, kao i druge ovdje spomenute destinacije, mjesto je luksuznog šopinga koje se profiliralo još u 18. stoljeću ponudom visoke mode. New Bond Street je oznaka za sjeverni dio ulice Bond (južni je poznat kao Old Bond St.), a u njoj se uz poznate trgovine nalaze svjetski ugledne aukcijske kuće Sotheby's i Bonhams. Prosječna zakupnina ondje se kreće oko 16,2 tisuće eura, a uz nju u Londonu se među najskupljima nalaze još četvrt Covent Garden (s najamninama od 8750 eura/m²) i Oxford Street (7730 eura/m²).

4. Milano

  • +7
Via Monte Napoleone, Milano Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Via Monte Napoleone je druga lokacija u Europi po skupoći i u njoj se prosječna najamnina kreće oko razine od 13,5 tisuća eura godišnje za kvadratni metar. Ulica je dio poznatog modnog kvarta u Milanu, a uz najpoznatije butike, u njoj se nalaze trgovine nakitom, kao i brojni dućani s obućom.

5. Pariz

  • +9
Champs-Élysées, Pariz Izvor: Profimedia / Autor: 4k-Clips / Alamy

Grad svjetla i najveći francuski grad nalazi se tek na trećem mjestu po skupoći u Europi. Na najpoznatijoj tamošnjoj aveniji Champs-Élysées poslovni prostori se iznajmljuju po prosječnih 13.200 eura, pokazuju podaci Cushman & Wakefielda. U samom vrhu liste nalazi se još nekoliko atraktivnih pariških lokacija, poput Avenue Montaigne, Rue du Faubourg St. Honore te Rue St. Honore, u kojoj se najam plaća oko 9,5 tisuća eura, kao i Place Vendôme/Rue de la Paix, gdje su najamnine tek nešto malo niže i u prosjeku iznose 9,2 tisuće eura godišnje.

6. Rim

  • +2
Via Condotti, Rim Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Na šestoj poziciji gradova s najvišim najamninama za poslovne prostore u svijetu nalazi se talijanski glavni grad i njegova Via Condotti. Za metar kvadratni tamo je godišnje potrebno izdvojiti 11,5 tisuća eura. Poput Bond St. u Londonu i ulice Monte Napoleone u Milanu, Condotti je jedna od najvažnijih svjetskih ulica butika visoke mode, a uz njih se u njoj nalazi i najstariji rimski kafić Antico Caffé Greco.

7. Tokio

  • +8
Ginza, Tokio Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Četvrt Ginza, koja uključuje najpoznatiju ulicu u Tokiju, u kojoj se prosječne najamnine kreću u razini od 11.300 eura, razlog je zbog kojeg se glavni grad Japana našao na sedmoj poziciji liste s najskupljim svjetskim komercijalnim nekretninama. Subotom i nedjeljom popodne Ginza postaje raj za pješake i kupovinu jer je tada njome zabranjen automobilski promet.

8. Sydney

  • +4
Pitt Street Mall, Sydney Izvor: Profimedia / Autor: Richard Milnes / Alamy

Među najskuplje lokacije na svijetu uvrstio se i Pitt Street Mall u Sydneyju. Na prestižnoj australskoj lokaciji najamnine se prosječno kreću u iznosu od 9400 eura godišnje, a toj skupoći pridonosi i relativna kratkoća tog dijela ulice od otprilike dvjestotinjak metara, u kojem se nalaze brojne trgovine.

9. Seul

  • +4
Myeongdong, Seul Izvor: Profimedia / Autor: James Nesterwitz / Alamy

U glavnom gradu Južne Koreje u kvartu Myeongdong za kvadrat poslovnog prostora potrebno je godišnje odvojiti oko 8600 eura. Uz luksuzne trgovine na toj lokaciji nalazi se financijski centar Seula, a do Drugog svjetskog rata Myeongdong je uglavnom bio rezidencijalni kvart.

10. Zürich

Bahnhofstrasse, Zürich Izvor: Profimedia / Autor: ArtPix / Alamy

Na desetom mjestu najskupljih svjetskih gradova nalazi se najveći švicarski grad, a u njemu se najskuplje nekretnine nalaze u Bahnhofstrasse. U ulici koja je, uz tramvajski promet, većinom pješačka zona prosječna najamnina iznosi oko 8300 eura po kvadratnom metru, a turistima i građanima pružaju se brojne prilike za potrošnju novca, poput trgovina bendova Cartier, Chanel, Prada, Giorgio Armani, Apple, Vacheron Constantin, Louis Vuitton i mnogih drugih.