PARAZITIRANJE

Godinama nisu plaćali najam državnih stanova, dug im je oprošten, a oni i dalje žive u njima

22.12.2017 u 19:33

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane otpisat će nenaplaćena potraživanja za najam odnosno zakup službenih stanova, poslovnih prostora i garaža u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane ili je njima upravljalo do davanja na raspolaganje drugim državnim tijelima, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade

U Ministarstvu obrane za Jutarnji list odgovoreno kako će biti otpisano 20 milijuna kuna nenaplaćene najamnine za stanove i garaže. Riječ je iznosu koji se nagomilao od 1992. godine do danas, a dug su napravili djelatni i umirovljeni pripadnici MORH-a i MUP-a te branitelji, ratni vojni invalidi, obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

  • +7
Vlada RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Riječ je o stanovima i garažama koje su u vlasništvu MORH-a, a u najam su dani uz simboličan iznos najamnine. Prema neslužbenim informacijama, iznos mjesečnog najma za stanove od oko 100 četvornih metara u centru Zagreba je nekoliko stotina kuna, no njihovi korisnici to nisu plaćali.

U tim stanovima su visoki vojni dužnosnici, bivši i sadašnji, djelatnici MUP-a itd. Dugovi su nastajali godinama, a nije jasno što je MORH poduzeo da te dugove naplati ili oduzme pravo korištenja nekretnine.

Dio osoba koje ne plaćaju najam - a sad im je dug oprošten - i dalje žive u tim stanovima. U Ministarstvu obrane su odgovorili kako je riječ o dospjelim nenaplaćenim potraživanjima starijim od pet godina koje više nije bilo nemoguće naplatiti.

Ovom odlukom o otpisu nisu obuhvaćeni sudski postupci koji su u tijeku, a koje je država pokrenula radi naplate potraživanja.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade o ovoj točki razgovaralo se oko tri minute, a u obrazloženju nije navedeno o kolikom se iznosu oprosta duga radi.