NEGATIVNI TREND

Ove godine stagnacija ili pad u svjetskom turizmu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2009 11:57
  • Objavljeno 28.01.2009 u 12:00
turizam 2

turizam 2

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

U svjetskom je turizmu prošle godine zabilježeno 924 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je 16 milijuna ili 2 posto više nego je bilo u 2007., dok bi se 2009. slijedom usporavanja turističke potražnje i ako se kriza nastavi mogla dogoditi stagnacija ili čak i pad dolazaka do 2 posto

Pokazuje to najnovije izdanje Turističkog barometra Svjetske turističke organizacije (UN World Tourism Organization-UNWTO), kojeg ta specijalizirana agencija UN-a za turizam objavljuje tri put godišnje sažimajući turističke rezultate za cijeli svijet.

Prema Barometru prva je polovica 2008. bila prilično uspješna u svjetskom turizmu, ali je tijekom druge došlo do značajnog usporavanja turističke potražnje zbog nestabilne svjetske ekonomije.

Nastavak takvog trenda očekuje se i u ovoj godini slijedom čega bi se u svjetskom turizmu, kako napominju iz UNWTO-a, prvi put nakon dugog niza godina porasta mogla dogoditi stagnacija ili čak i neznatno opadanje tijekom godine odnosno pad dolazaka do 2 posto

Pritom bi najviše mogle biti 'pogođene' regije obje Amerike te Europa, čije su zemlje više zahvaćene recesijom.

U Aziji i na Pacifiku ove se godine pak očekuje nastavak pozitivnih rezultata, iako će i tamo rast biti znatno sporiji u odnosu na nekoliko posljednjih godina, a slično vrijedi i za Afriku te Bliski istok

Ipak, sve će ovisiti o stanju ekonomije, ako se oporavi svjetski bi turizam ove godine mogao zabilježiti i blage poraste, dodaju iz UNWTO-a

Unatoč takvim opreznim i 'niskim' procjenama za 2009. posebno ističu da su usporavanju rasta međunarodnih turističkih dolazaka ipak prethodile četiri povijesno jake godine za svjetski turizam, 2004. do 2007., u kojima je zabilježen prosječni godišnji rast od 7 posto, ili dobro iznad dugoročno prognoziranih 4 posto.

Ni 2008. ukupno nije bila tako loša, ipak je završila s 2 posto porasta dolazaka u odnosu na vrlo uspješnu 2007., pri čemu se u Barometru ističe da se ostvareni lanjski porast u svjetskom turizmu najviše temelji na dobroj 'izvedbi' u prvoj polovici 2008. prije pada financijskih tržišta i povezane krize.

Gledano po regijama sve su 2008. zabilježile poraste međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na 2007. osim Europe, koja je imala stagnaciju.

Najbolji su godišnji rezultati pritom ponovno ostvareni u regijama Bliskog istoka (porast od 11 posto), Afrike (plus od 5 posto) i obje Amerike (porast od 4 posto).

Druga polovica 2008. nekim je regijama donijela i negativni trend pa su tako Europa i Azija zabilježile pad dolazaka od 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2007.

Za razliku od tog obje Amerike, Afrika i Bliski istok u drugoj su polovici 2008. imale poraste dolazaka, od 1 do 5 posto.

Iz UNWTO-a naglašavaju i da je nekoliko odredišta u svijetu prošle godine imalo značajno bolje rezultate od ukupnih, među kojima se navode Honduras, Nikaragva, Republika Koreja, Macao (Kina), Indonezija, Indija, Egipat, Jordan, Maroko i Turska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi