OČAJNI VLASNICI RESTORANA

'Ova godina je izgubljena, iduća je propala, u 2022. imat ćemo možda 30 posto nekadašnjeg prometa, tek 2023. vidim oporavak... A to je najoptimističniji scenarij'

19.03.2020 u 19:42

Bionic
Reading

Očaj i depresija obuzeli su vlasnike restorana. Mnogi se boje da će pod udarcima koronavirusa nestati sve ono što su godinama stvarali. Neki su zbog teške situacije otpustili radnike, drugi pokušavaju opstati uvođenjem dostave, treći se uzdaju u pomoć Vlade i milost banaka

Jedan od najvećih zagrebačkih restorana, Vinodol, još prije nekoliko dana otpustio je više od pola radnika. Od njih 80 vlasnik Dražen Boban zadržao je 32 djelatnika. Pokušali smo od Bobana doznati koji su mu daljnji planovi, ali nije se javio na naše pozive.

Više sreće imali smo s Vladom Lisakom, vlasnikom i voditeljem zagrebačkog Carpaccia. Lisak spada među najuglednije domaće restauratere.

'Radili smo do zadnjeg dana. Dok Vlada nije donijela uredbu o zatvaranju. Imamo 24 zaposlena. Neću još nikoga otpustiti. Pregovaram s bankom za kredit... Trebat će mi dva, tri dana da razmislim o svemu. Treba razmišljati o ljudima. Neki su podstanari, drugi imaju djecu. Država nam ne daje ništa. Za tri mjeseca sve ćemo morati vratiti. To nije nikakva pomoć', rezigniran je Lisak.

Kaže kako je najveći problem zadnjih godina bio PDV od 25 posto.

'Ubilo nas je to. Da je ostala ta stopa, morali bismo zatvoriti. I taman kad je PDV spušten i kad smo se nadali oporavku, pogodilo nas je ovo. Nitko nema svojih sredstava. Trebat će nam dvije, tri godine da se oporavimo. Zadnja varijanta je zatvaranje. Moram odlučiti što ću i kako ću', rekao je Lisak.

Njegov dubrovački kolega, jedan od najvećih ugostitelja na jugu Hrvatske, iskreno kaže da nema pojma 'kako će isplivati'.

'Kad je konačno smanjen PDV, ušao sam u veliku investiciju. Vidim da nam država želi pomoći, ali bojim se da ona nema tu financijsku snagu. Jedino tko nas može spasiti su banke. Ne treba meni nitko ništa opraštati, samo neka mi prolongiraju obaveze na dvije, tri godine. Velika smo tvrtka s prometom od pet milijuna eura godišnje. Nikad nisam zakasnio s plaćanjem rate kredita. Sad bi nama bankari trebali pomoći', mišljenja je naš sugovornik, a želio je ostati anoniman.

Njegova tvrtka zapošljava oko 100 radnika. Zasad, kaže, neće dijeliti otkaze.

  • +14
Kafići i restorani u ranim danima koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Čekam da zažive Vladine mjere. Ako ih ne bude, morat ću otpuštati', istaknuo je.

On smatra kako će do oporavka hrvatskog turizma, time i ugostiteljstva, doći tek 2023., a to naziva 'najboljim scenarijem'.

'Ova godina je izgubljena, 2021. je propala, u 2022. imat ćemo možda 30 posto nekadašnjeg prometa, tek 2023. vidim povratak na staro. Trebat će ljudima da krenu putovati, odlaziti u restorane. Sve će se nakon ovoga promijeniti. Mislim da više nećemo vidjeti plaće za radnike u ugostiteljstvu od sedam, osam tisuća kuna, već će biti tri, četiri tisuće kuna', uvjeren je dubrovački ugostitelj.

Za razliku od njega, nada u bolje sutra još uvijek nije napustila Tihomira Miletića, vlasnika Tača, omiljenog zagrebačkog restorana mnogih naših političara, poslovnjaka i estradnjaka.

'Prebacili smo se na dostavu. Imam desetoro ljudi na plaći. Vidjet ćemo kako će ići dostava. Želimo biti na usluzi našim gostima. Znam da to nije to. Restoran je više od hrane. To je atmosfera, veselje, muzika... Ovo je čisto da preživimo. Ali ja sam optimist. Iza mene su Domovinski rat, ekonomske krize, bolest i sve smo preživjeli. Tako ćemo i ovo', rekao je Miletić.