rezime ljeta

Evo što je sve policija s britanskim kolegama zaplijenila na ljetnim festivalima, naplatili i 220.000 eura kazni

01.09.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Na ljetnim festivalima elektronske glazbe za kaznena djela i prekršaje uglavnom vezane uz drogu policija je prijavila 493 osobe iz tridesetak zemalja, među kojima i 69 hrvatskih državljana, a zaplijenjeni su i kilogrami razne droge te je naplaćeno preko 220.000 eura kazni

Rezultat je to operativne akcije "PEREDUR 2023", koju je hrvatska policija u suradnji s kolegama iz Velike Britanije i Njemačke, od 23. lipnja do prošlog petka provodila na devet festivala elektronske glazbe u pet županija - Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Karlovačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj.

U akciji je ukupno zaplijenjeno oko devet kilograma marihuane, 2,2 kilograma kokaina, blizu kilograma amfetamina MDMA, 882 grama hašiša, 16.309 tableta ecstasyja, 284 grama amfetamina, 112 doza LSD-a i 329 grama gljiva Psilocybin.

Tijekom akcije policija je oduzela 135.500 eura u raznim valutama, eurima, britanskim funtama i američkim dolarima, a taj će novac,kažu, poslužiti za potrebe provođenja kaznenih postupaka.

U MUP-u ističu da su se policijski timovi na festivalima usmjerili prema otkrivanju dilera, kao i onemogućavanju formiranja narko tržišta na festivalima, ali i sigurnosti "na mjestima gdje se okuplja veliki broj osoba sklonih trošenju stimulansa ili halucinogenih droga". Podsjećaju da je samo na splitskoj Ultri dnevno bilo preko 30.000 posjetitelja.

Otkriveni i pripadnici jedne od najvećih britanskih uličnih bandi

Dodaju da se tijekom akcije ključnom pokazala suradnja s britanskim policajcima zbog njihovog iskustva nadzora sličnih festivala u Velikog Britaniji, a i činjenice da je vrlo velik broj elektronskih festivala u Hrvatskoj upravo s područja Velike Britanije.

"Prilikom provođenja akcije, identificirani su i procesuirani pripadnici kriminalne skupine - bande naziv 'Scousers' s područja grada Liverpoola, a koja je trenutno jedna od dominantnih uličnih bandi u Velikoj Britaniji", navode u priopćenju.

U policiji podsjećaju da je od ulaska u šengenski i euro prostor Hrvatsku očekivano posjetio velik broj stranih turista. Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno više od 11,5 milijuna dolazaka i gotovo 57 milijuna noćenja što, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja rast od 10 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima, odnosno izjednačenje rezultata u dolascima i noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

"U tim okolnostima bilo je očekivano i potrebno sustavno operativno djelovanje policijskih snaga na festivalima elektronske glazbe, gdje se uobičajeno okupljaju domaći i strani gosti koji konzumiraju droge te remete javni red i mir, a uočeno je da ovakva okupljanja prate i pripadnici kriminalnog miljea koji, prigodno ili organizirano, preprodaju droge posjetiteljima tih festivala", stoji u priopćenju.