održava se do 13. listopada

Otvorena međunarodna izložba inovacija ARCA

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2012 15:15
  • Objavljeno 10.10.2012 u 15:00
inovacije arca

inovacije arca

Izvor: Cropix / Autor: Nenad Dugi / CROPIX

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske (UIH) danas je otvorena 10. međunarodna izložba inovacija ARCA, koja se u u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava do 13. listopada, a na svečanosti otvaranja izložbe obilježena je i 55. obljetnica organiziranog inovatorstva u Republici Hrvatskoj te peti međunarodni dan inovatora

Izložbu ARCA otvorio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je kazao da će Vlada nastaviti pružati podršku povezivanju znanosti, posebice inovatorstva i gospodarstva, jer je ulaganje u inovacije, koje rezultiraju proizvodima više dodane vrijednosti, ključno za uspješniju budućnost hrvatskog gospodarstva.

Pritom je iznio podatak, 'koji ne veseli', da u Hrvatskoj svega 15 posto doktora znanosti izravno radi u gospodarstvo, dok je u EU taj udio oko 50 posto, a u SAD-u i do 80 posto.

Ova Vlada teži da ulaganja države u znanost dosegnu tri posto BDP-a, koliki je europski prosjek, rekao je Maras te dodao kako se nada da će se taj iznos dostizati kako će se zemlja oporavljati od krize.

Podsjetio je i da se inovatorstvo u Hrvatskoj potiče i kroz program Poduzetnički impuls iz kojeg je ove godine odobreno 11 milijuna kuna za razvoj i primjenu 59 inovativnih rješenja te 22,5 milijuna kuna za ulaganja u nove tehnologije

Na ovogodišnjoj izložbi ARCA predstavlja se, prema riječima predsjednika UIH Stjepana Cara, više od 340 inovacija 400-tinjak autora iz Hrvatske i još 13 zemalja.

Uz izložbu, 55. obljetnica organiziranog inovatorska u Hrvatskoj obilježit će se i dvodnevnom konferencijom kojoj je središnja tema nacionalna strategija inovacija, koja bi trebala biti donešena do kraja godine. Za razliku od drugih, ovu strategiju, istaknuo je Car, ne izrađuju državne institucije već upravo oni na koje se ona odnosi - akademska zajednica, poduzetnici, inovatori i sl.

Današnja svečanost bila je prigoda i za dodjelu prigodnih priznanja za doprinos u ostvarivanju programa Udruge inovatora Hrvatske ministarstvima poduzetništva i obrta, gospodarstva, regionalnog razvoja i fondova EU te znanosti, obrazovanja i sporta, kao i predstavnicima Međunarodne organizacije nacionalnih asocijacija inovatora IFIA te Hrvatske zajednice tehničke kulture. Dvojici inovatora, Anti Zekiću i Damiru Remenaru uručene su pak posebne medalje asocijacije IFIA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi