KRAJ NAKLADNIKA NACIONALA

Otvoren stečaj nad NCL Media grupom

12.04.2013 u 16:14

Bionic
Reading

U stečaj je otišla NCL Media Grupa, nakladnik ugaslog tjednika Nacional i još nekih tiskovina, čiji je račun, prema podacima FINA-e, u neprekidnoj blokadi 263 dana, i to za iznos od 14 milijuna kuna

Stečajni postupak pokrenut je temeljem prijedloga koji je podnijelo 17 bivših djelatnika u srpnju prošle godine. U njemu se navodi neisplata plaća za mjesec travanj, svibanj i lipanj te da je NCL Media Grupa, prema priznanju predsjednika uprave, prezadužena, odnosno da imovina ne pokriva postojeće obveze niti postoji mogućnost nastavka poslovanja i urednog ispunjavanja obveza po dospijeću.

Radi utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka Trgovački sud najprije je pokrenuo prethodni postupak tijekom kojeg je privremeni stečajni upravitelj podnio izvješće u kojem navodi da je pokušao dobiti potrebne podatke za izvješće od predsjednika uprave i predsjednika nadzornog odbora, ali u tome nije uspio. Međutim, naknadno je i zakonski zastupnik NCL Media Grupe podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, pa je zaključeno da se ne protivi otvaranju stečaja.

U tom prijedlogu navodi se da je račun NCL Media Grupe u neprekidno blokiran od 21. lipnja prošle godine, i to za iznos od četiri milijuna kuna. Prema neovjerenom pokaznom popisu imovine koji je potpisao predsjednik uprave, NCL Media Grupa nema nekretnina u svom vlasništvu, a vrijednost pokretnina u poslovnim knjigama iznosi 90 tisuća kuna. Usto, prema tom popisu, ima nenaplaćenih potraživanja od kupaca u iznosu od 4,6 milijuna kuna te još 75 tisuća od kupaca u inozemstvu.

Međutim, to je sve upitno s obzirom da se u bruto bilanci vrijednosno usklađenje potraživanja od kupaca naznačeno sa svotom od 434.492 kune, navodi se u rješenju o otvaranju stečaja u kojem stoji da su obveze dužnika 7,8 milijuna kuna, kreditne obveze 7,7 milijuna kuna te neto obveze prema radnicima 712 tisuća kuna uz znatne obveze po osnovi nepodmirenih poreza i doprinosa.

Vjerovnici trebaju svoje tražbine prijaviti stečajnom upravitelju imenovanom od strane zagrebačkog Trgovačkog suda gdje će se 5. lipnja održati ispitivanje tražbina, a nakon toga i izvještajno ročište na kojem će se odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka.