APEL PODUZETNIKA

'Otvarajte granice ili će biti katastrofa!'

22.09.2015 u 17:15

Bionic
Reading

Zatvaranje granica zbog izbjegličke krize nanosi velike štete domaćem gospodarstvu, upozoravaju poduzetnici. Gubici će biti još i veći ako se ostvare prijetnje Srbije kako će ona sa svoje strane stopirati teretni promet na Bajakovu

'Pozivamo Vladu da se što prije normalizira robni promet prema Srbiji. Inače bi moglo doći do katastrofalnih posljedica', rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK-a za turizam, trgovinu i financije na konferenciji za novinare u utorak.

Preplašenim prijetnjama iz Srbije, na deseci gospodarstvenika zovu Komoru, dodao je Zaher nabrojivši Agrokor, Atlantic AD Plastik, Agrofructus, Kraš, Končar i dr.

Na dnevnoj razini vrijednost robnog izvoza prema Srbiji je oko milijun eura, a hrvatski poduzetnici se boje i za svoju imovinu u slučaju eskalacije svađe sa srpskom vladom. Do 2014. u Srbiju su hrvatske kompanije uložile više od 680 milijuna eura

Trenutačno teretni promet iz Hrvatske prema Srbiji se odvija otežano, kamioni satima čekaju u kolonama, dok je Hrvatska u potpunosti zatvorila prijelaz za kamione iz Srbije. Iz Beograda su zaprijetili kako će i oni zatvoriti Bajakovo sa svoje strane.

Na srpsko tržište je u prvih šest mjeseci ove godine izvoz porastao za 12,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupna vrijednost izvoza na godišnjoj razini je veća od 500 milijuna eura. Iz HGK-a apeliraju kako je nužno osigurati koridore za robnu razmjenu.

Predstavnik Kraša istaknuo je kako bi zatvaranje Bajakova bilo pogubno za domaću konditorsku industriju. Kraš preko tog graničnog prijelaza izveze godišnje 2.000 tona robe u vrijednosti od 10 milijuna eura.